EVENIMENTE

 

Joi, 30 august 2007 - Muzeul de Artă Braşov, sala mare

Expozitie de pictură: Perú - culoare şi simbol

Foto reporter O iniţiativă lăudabilă, finalizată printr-o expoziţie interesantă, inedită, instructivă şi chiar frumoasă. Iniţiativa aparţine doamnei Estela Velazco, curatorul expoziţiei, şi domnului Bartha Árpád, directorul Muzeului de Artă Braşov. Doamna Estela Velazco este din Perú şi de trei ani se află în România, la Arad, unde soţul său lucrează ca reprezentant al unei firme elveţiene. Nu pictează, dar are prieteni pictori, pe care şi-a propus sş-i facă cunoscuţi în România. (Cunoaşteţi vre-un român cu o iniţiativă similară?) A organizat mai întâi o expoziţie la Arad, apoi la Timişoara şi Foto reporter acum la Braşov. Bineînţeles că, între timp, a prins gustul expoziţiilor itinerante şi intenţionează să meargă mai departe. Printre tablouri se găsesc mici foi volante cu informaţii despre Perú şi cultura peruană, pre şi post-columbiană. De asemenea, la cerere, se proiectează un film documentar intitulat "Perú - ţara incaşilor".

Artiştii reprezentaţi sunt:

Americo Ccala Quispe, născut în Cusco, la 31 ianuarie 1964. Studii: şcoala Superioară de Arte din Lima A avut expoziţii în Elveţia, Brazilia, Canada, SUA, Olanda, Spania şi - evident - în Perú.

Foto reporter Juan Carlos Ñañaque, născut în Chiclayo, la 6 aprilie 1971 Studii: şcoala de Pictură "Jose Sabogal" din Chiclayo, la Muzeul National de Grafică din Buenos Aires şi la şcoala de Artă "Ignacio Merino", din Piura, pe care a absolvit-o cu dipmă de excelenţă, în 1994. În afară de Perú a avut expoziţii în Ecuador şi Argentina.

Pascual Mogollón, născut în Piura, la 11 decembrie 1973 Studii: şcoala de Artă "Ignacio Merino" din Piura. Expoziţii in SUA, Brazilia, Germania şi Perú.

Foto reporter Deşi pictura lor este abstractă, specificul peruan este permanent vizibil în primul rând prin culoare şi, mai ales, prin sugestia - fie şi involutară - a unor simboluri specifice. Găsim aici motive şi culori folosite în arta decorativă a culturii Inca, dar şi în cea a străvechilor culturi peruane, care s-au dezvoltat în zonele natale ale pictorilor, precum şi simboluri din iconografia peruană.

 

 

 

Miercuri, 29 august 2007 - Muzeul de Artă Braşov, sala mică de după sala mare

Expoziţe de tapiserie Adriana Zamfir

Foto reporter Adriana Zamfir Bratu vine din Suedia, dar este de origine română. A avut în medie câte două expoziţii pe an, începând din 2001, majoritatea în Suedia şi în Statele Unite ale Americii. Din fişa de prezentare a artistei, precum şi din propria sa declaraţie - rostită cu o evidentă şi plăcută (pentru spectatori) emoţie, extragem urmatoarele informaţii: Foto reporter "Deoarece locuiesc în Suedia, o ţară cu ierni lungi şi reci, am simţit nevoia să utilizez tesături calde, prin care doresc să transmit căldura inimii mele. Acesta este motivul pentru care lâna este prezentă în lucrările mele". A prezentat Veronica Bodea Tatulea, din speech-ul căreia reproducem: "Prezentă pentru prima oară în Braşov, Adriana Zamfir etalează pe simezele Muzeului de Artă o parte din creaţia sa în domeniul tapiseriei, rodul unei activităţi autodidactice, telentul şi demonul său interior fiind responsabili faţă de puterea cu care a asimilat şi pus în practică singură metodele de elaborare şi tehnicile de execuţie ale unei tapiserii.
. . .
Adriana Zamfir dovedeşte calităţi artistice certe, precum şi calităţile de tenacitate şi plăcere a facerii. Laborios şi tenace, demersul său artistic se află într-o fază de cristalizare, situându-se pe parcursul periplului său iniţiatic printre capodoperele genului, pe care le-a examinat cu prospeţime şi luciditate. O victorie notabilă în sine este păstrarea Foto reporter identităţii în sensul conservării unei promordialităţi senzoriale, neştirbită de agresiunile estetizante. Fără să piardă contingenţele cu realul, motivul pictural se dezagregă liric în tapeseriile sale, care devin în concepţia sa un câmp de raporturi cromatice rafinate şi sintetice, în dialog cu câteva despcripţii sugestive. Tentată de un figurativism liber, artista are totuşi tainica ambiţie de a crea lumi personale. Creatia sa este un exerciţiu cromatic de captare a unor stări sufleteşti, în imaginle ei descifrându-se o evoluţie aparent calmă, care dovedeşte un apetit al culorii dar şi graba gândirii spre o sinteză finală.
. . .
Foto reporter Nu este o fugă de realitate, ci, dimpotrivă, o căutare a acesteia, o esenţializare, o întruchipare a uneia din nenumăratele feţe ale realităţii, din care ne este dat să cunoaştem doar o parte. şi nu poate fi nimic mai definitoriu pentru noi referitor la micile tapiserii ţesute de Adriana decât spusele poetului Vasile Voiculescu: "Scoarţa este un vers din lână colorată".

 

 

 

Miercuri, 29 august 2007 - Muzeul de Artă Braşov, sala mică

Parcul de sculptură Europa din Veszprém, Ungaria.

Foto reporter Veszprém este un orăşel de 61.472 locuitori (conform recensământului din anul 2001), situat la 15 kilometri nord de Lacul Balaton. Se spune că aici ar fi existat un castel încă dinainte de ocupaţia maghiară, localitatea fiind astfel cotată ca una dintre cele mai vechi aşezări din Ungaria. A avut un rol important în timpul creştinării maghiarilor, devenind primul sediu episcopal al Ungariei. A avut chiar şi o universitate, care însă a fost distrusă în 1276. A redevenit centru universitar în secolul 20.
Foto reporter Aceste informaţii sunt extrase din enciclopedia Wikipedia (Internet), versiunea în limba engleză.

De la curatorul expoziţiei, domnul Ézsiás István, am aflat că parcul de sculptură conţine lucrări realizate cu ocazia unor tabere de creaţie, cu participarea unor artişti autohtoni, dar şi din alte ţări, inclusiv braşoveni.

În Veszprém, o parte din sculpturi se află în grădina unei şcoli, iar o altă parte în grădina zoologică a oraşului.
La Braşov, au fost aduse doar lucrări de mici dimensiuni şi câteva fotografii ale unor lucrări mai mari. Foto reporter

Deşi subintitulată "Artă geometrică modernă" expoziţia este una colectivă, şi încă internaţională, motiv pentru care diversitatea lucrărilor este maximă, facând imposibilă găsirea unui numitor comun.

Au prezentat: directorul muzeului, Bartha Árpád, curatorul expoziţiei, Ézsiás István, şi Veronica Bodea Tatulea.

 

 

 

Ileana Sbârcea Mureşanu Foto reporter Foto reporter

Centrul Cultural "Reduta"

Expoziţie de pictură pe catifea

Galeria EUROPE expoziţie de pictură:

„Impresii din călătorii: Sicilia şi Spania”

 

loc de orice prezentare, afişăm un extras din discursul lui Eftimie Modalcă, la o expoziţie a artistei de acum aproape trei decenii. Aprecierile de atunci sunt valabile şi azi, ca dovadă că artista a confirmat pe deplin intuiţia maestrului.

"Dotată cu o mare sensibilitate cromatică, Ileana Sbârcea - Mureşanu a făcut de mult dovada unui rafinament coloristic de o rară frumuseţe, prin numeroasele sale peisaje în tempera, ca apoi să renunţe în favoarea unei concepţii mai moderne a desenului combinat cu un sistem de colaj propriu. Iată însă că pasiunea pentru culoare a făcut-o să caute noi modalităţi de expresie, de data aceasta pe suprafeţe de imprimeu. Deşi constrânsă de posibilităţile tehnice şi limitele materialului, gama şi ordinea compoziţională a suprafeţelor se impun privitorului de la început. Există un optimism cromatic şi un anume dinamism, ce caracterizează generaţia tânără şi care se subliniază cu certitudine şi în această expoziţie"

Eftimie Modâlcă
30 martie 1979

Alte comentarii ar fi de prisos, Ileana Sbârcea fiind o artistă bine cunoscută în peisajul artei plastice româneşti, ce duce mai departe renumele familiei al cărui nume îl poartă.

Reproduceri şi mai multe detalii pe pagina personală, la adresa:
http://painting_2.tripod.com/Sbarcea

Foto reporter Foto reporter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miercuri 6 August 2007 - Muzeul de Artă Braşov
Sala mare

Expoziţia de fotografie
Roxana Shields-Tohăneanu

Foto reporter Roxana Shields-Tohăneanu, artist plastic de origine română stabilit în Marea Britanie de 11 ani prezintă o expoziţie de fotografie ce cuprinde 51 de lucrări care ilustrează o preocupare continuă pentru calităţile formale estetice ale exprimării artistice (luminozitate, culoare şi textură).

Lucrările se grupează în 5 categorii:
- Peisaje Mercuriale;
Foto reporter - Perspectivă Inversă;
- Exerciţii de Culoare;
- Umbre Luminoase;
- Intimitate.

Reproduceri şi mai multe detalii pe pagina personală, la adresa:
http://www.rtshields.co.uk

Fondul muzical a fost susţinut de Alexandra Petrişor la chitară clasică. Alexandra este elevă la Colegiul Naţional de Arte "Regina Maria" din Constanţa.

Sala mică

Expoziţia de artă plastică
Valentina Gavrilescu şi Gheorghe Dumitriu

Foto reporter

 

 

 

La împlinirea unui an de la ultima lor expoziţie, găzduită deasemenea de Muzeul de Artă Braşov, Valentina Gavrilescu şi Gheorghe Dumitriu au ales să revină împreună pe simeze într-o reeditare a dialogulului fecund stabilit între creaţiile lor, definite de viziuni diferite, însă unite de o pasiune creatoare similară.

 

 

 

Vineri, 27 Iulie 2007, ora 18 - Casa de cultură Reduta", Braşov

Colocviu al Cenaclului European

Foto reporter
A participat astronautul Dumitru Prunariu.

După o scurtă prezentare, primul şi singurul astronaut român a răspuns întrebărilor publicului.

Foto reporter Deoarece printre premiaţii Fundaţiei Internationale de Artă pentru Copii figura şi Cosmin Ioan Moga, căruia însă autorităţile române nu au reuşit să-i asigure deplasarea în Statele Unite ale Americii pentru a-şi ridica premiul, domnul general-maior Dumitru Prunariu a avut amabilitatea să i-l înmâneze personal, ceea ce, probabil, a fost o consolare târzie pentru cel premiat.

În final, gazda manifestării a oferit un mini-spectacol realizat de copii.

 

Joi 26 Iulie 2007, ora 13 - Muzeul de Artă Braşov

Expoziţia Iulian Alexe, donaţie Marius Macovei

Foto reporter
Au vorbit Arpad Bartha, directorul Muzeului de Artă Braşov, ştefan Aranyosi, preşedintele Consiliului de cultură al Consiliului Judeţean Braşov şi Marius Macovei, donatorul colecţiei.
Foto reporter

În final, pianistul Horia Mihail a susţinut un micro-recital.

 

 

 

 

 

Reproducere Foto reporter Iulian Alexe, născut în 1945 la Roşiorii de Vede, a absolvit Academia de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, secţia pictură monumentală, promoţia 1971. A expus mai ales la Bucureşti, unde a trăit şi şi-a desfăşurat activitatea. Lucrările sale sunt prezente în numeroase colecţii muzeale: Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Colecţiilor etc.

În creaţia lui Iulian Alexe sunt reflectate cele mai valoroase tendinţe din arta româneacă postbelică. Maniera sa picturală este o sinteză originală, care reflectă contactul fecund cu arta maeştrilor picturii româneşti, dintre care se evidenţiază mai ales influenţa lui Corneliu Baba.

Radu Popica
muzeograf

 

Miercuri 18 Iulie 2007, ora 13 - Muzeul de Artă Braşov

Expoziţia de gravură Marika Polasek

Foto reporter
De origine cehă, Marika Polasek s-a născut în Franţa în 1975.
- Şcoala de Arte din Bayonne
- 1995-2000 - Şcoala Superioara de Arte Decorative din Strasbourg
- Bursă de studii la Praga

"Între deplasare şi spaţiu"

Marika Polasek nu se află la prima prezenţă expoziţională în România. Anul trecut, la Bienala Internaţională de Gravură Mică de la Timişoara, a prezentat expoziţia "Umplere şi teritorii". Expoziţia de faţă, aşezată sub titlul "Între mişcare şi spaţialitate", se află într-o relaţie de filiaţie cu cea precedentă, din care descinde prin reluarea şi reelaborarea problematicii sale, prin prelungirea explorărilor în virtualităţile latente spaţiului plastic.

Foto reporter Ne aflăm în faţa unei arte conceptuale, intens intelectualizată, explorând stranii matrici teritoriale, prin intermediul unor veritabile exerciţii de cartografie imaginară, experimentând interconexiunile dintre spaţiu şi formele ce-l populează. Imaginile, fără corespondent în universul percepţiei senzoriale, sunt arhetipuri ale unor teritorii imaginare. Deriva spre o conceptualizare excesivă, care riscă să devină ininteligibilă, este evitată prin concesii făcute figurativului, dar şi printr-o evidenţiere a materialităţii. Legătura care se stabileşte în gravură între artist şi material, prin efortul şi dedicarea pretinse de practicarea sa, transpare în opera finită. O amprentă a frământărilor creatoare din care s-a plăsmuit imaginea rămâne întipărită, persistând în materia suportului.

Limbajul plastic decurge firesc din axiomele universului artistic. Recursul la un cod grafic primar, simplificat, redus la elementele sale esenţiale, la alb şi negru, este impus atât de rigorile tehnice, cât şi de o atitudine programatică. Semnele grafice sunt robuste, sculpturale. "Eu gravez la limita sculpturii", mărturiseşte artista. Suprafaţa pe care se imprimă lucrarea se bucură de o atenţie deosebită. Aici se concetrează expresia, aici i-au naştere formele, din jocuri de linii, din juxtapuneri şi vibraţii savant orchestrate. Doamna Polasek ne propune să o însoţim într-o călătorie prin meandrele imaginaţie creatoare, dar si prin cea a privitorului, ne provoacă să fim părtaşi la procesul de conceptualizare şi concretizare a creaţiei.

Radu Popica,
Muzeograf

 

Vineri 6 Iulie 2007, ora 14 - Muzeul de Artă Braşov

Lansare de carte - Cristache Gheorghiu - Tradiţie sau liberul arbitru ?

Foto reporter Au vorbit:
Gabriela Daraban, editorul cărţii;
Doru Munteanu, preşedintele filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor;
Lucia Bunaciu, director onorific al Muzeului "Casa Mureşenilor";
Ion Popescu Topolog, profesor de limba şi literatura română;
Caius Teodorescu, profesor de istorie;
Ing. Adrian Moruzi, fost primar al Braşovului;
Victor Negoescu, fost şef servciu plan dezvoltare în Consiliul Judeţean;

Foto reporter Au recitat poezii proprii poeţii George Puşcariu şi Ioan Suciu;

 

 

Manifestarea s-a încheiat cu un foarte frumos micro-recital susţinut de Diana Dogaru la pian şi Lacrima Stănescu la vioară.

 

Coperta cartii

 

Între egoismul extrem şi altruismul extrem, omul real îşi găseşte calea lui proprie, în funcţie de personalitate, mediu, educatie şi multe altele. Dintre cele două, egoismul este natural. Lupta pentru existenţă este esenţa oricărei fiinţe. De la cea mai mică celulă şi până la cele mai complexe organisme, viaţa este o neîncetată încercare de dezvoltare a individului pe seama mediului. Ea nu se opreşte decât atunci când îşi epuizează resursele sau întâlneşte un individ similar, cu care trebuie să împartă aceleaşi resurse. Idealul individual este, deci, unul egoist. Viaţa este cea care îl învaţă pe om să ţină seama de ceilalţi, devenind astfel altruist într-o măsură mai mare sau mai mică. Se pare că soarta noastră este să ne agităm permanent între două tendinţe, încercând să ne găsim propriul drum în viaţă. Cum?...

 

Muzeul de Artă Braşov 4 - 15 Iulie 2007

Foto reporter Sala mică - Expoziţie de pictură - Lucia Tanislau Mateescu

Lucia Tanislau Mateescu şi-a descoperit vocaţia artistică prin intermediul peisajului, cu predilecţie cel montan pentru care vădeşte o intensă pasiune. Aşezate în descendenţa unui postimpresionism, marcat de un lirism specific picturii româneşti, peisajele sale sunt reformulări personale ale unor privelişti reale.

Radu Popica
Muzeograf

 

Sala mare - Expoziţie de pictură "ODISSEYA" - Nicos Terzis

Foto reporter Născut în Grecia, la Orestia, în 1961, Nicos Terzis trăieşte la Stockholm, în Suedia. Între 1981 şi 1987 a urmat cursurile Academiei de Artă din Varşovia, Polonia, unde a obţinut un titlu de master la secţia grafică. Între 1987 şi 1989 a făcut studii postuniversitare de arta afişului şi pictură la aceeaşi academie, unde era şi asistent universitar. În prezent este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Suedia, membru al Asociaţiei Ilustratorilor din Suedia şi membru al Comitetului de conducere al Galeriei Enkehuset.

Această expoziţie este mai mult decât originală, din cel puţin trei motive:

- suportul: perdele semitransparente din plastic;

- modul de aşezare: în zigzag pe toată suprafaţa sălii, din tavan şi până la podea;

- pictură pe ambele părţi ale materialului.

Vizitatorii se plimbă printre perdele şi au în acest fel o dublă viziune: una asupra ansamblului şi alta asupra detaliilor de pe pictura din imediata vecinătate. Subiectele nu au legatură cu Odiseea mitologică, ci una mai largă, un fel de odisee a evoluţiei umanităţii, în special pe plan moral. O idee originală este realizarea unor tablouri faţă-verso, uneori, cu subiectul uşor modificat. Spre exemplu, pe o parte este reprezentat şarpele oferindu-i Evei un măr, iar pe verso mărul este înlocuit cu o bombă. Foto reporter

 

Sala mică de după sala mare - "OGLINDIRI", Veronica Bodea Tatulea

 

Născută la 18 februarie 1947 la Braşov, absolventă a Institutului de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca, membră a filialei Braşov a Uniunii Artiştilor Plastici, a lucrat până la pensionare ca muzeograf la Muzeul de Artă Braşov. În expoziţie, predomină nudurile dizgraţioase, pentru care are o obsesie aproape patologică. Culoarea, cvasi-absentă, o avantajează atunci când lipseşte complet. Acum, pe lângă lucrările cu care ne-a obişnuit, expune şi câteva acuarele, parcă ceva mai "omeneşti".

 

 

 

3 Iulie 2007 - Galeria KronArt

Alexandru Paraschiv Din fisa de prezentare

Născut în România, absolvent al Academiei de Arte "Nicolae Grigorescu", Bucureşti, 1983.

Bursă de studii în atelierul Dimitie Paciurea, 1986-1988

Atelier: 15 AV. Francis de Croisset 06130 Grasse.

Sculptură în bronz şi piatră, grafica.

 

23-26 iunie 2007 - Washington DC (SUA)

Finala Olimpiadei Artelor

În perioada 23-26 iunie 2007, in perimetrul rezervat manifestarilor internationale "National Mall" din Washington DC (SUA) la Festivalul Mondial al Copiilor a avut loc ceremonia de desemnare a finalistilor la competitia "Olimpiada Artelor", unica olimpiada de acest gen la nivel mondial, manifestare organizata odata la 4 ani de International Child Art Foundation (ICAF), cea mai mare Fundatie americana in domeniul creativitatii pentru copii.

Festivalul a gazduit o expozitie cu lucrarile de arta ale finalistilor din peste 100 de tari, printre care si Romania, si din mai multe state ale SUA - pictura,gravura,desene,etc - cu tema « Sportul meu preferat », creatii omologate de juriul desemnat in acest scop, format din experti si educatori de la Adler School of Professional Psychology, California State University Los Angeles, Columbia University, Georgetown University, The George Washington University, Nazareth College, NC State Din albumul de prezentare University, The Smithsonian's Lemelson Center, the U.S. Forest Service in urma selectiei a peste 3 milioane de lucrari ale copiilor- artisti din intreaga lume si pe baza recomandarilor transmise de catre juriile nationale. Lucrarea "Olympic Rainbow" a finalistului roman Cosmin Ioan Moga (12 ani), membru al Cenaclului European a fost Din albumul de prezentare expusa in expozitia deschisa cu acest prilej, alaturi de o alta lucrare, selectata de juriul oficial, apartinand Roxanei Chisalita (11 ani).

La eveniment a participat o delegatie a Fundatiei « Euro - Asia Promotion and Cultural Foundation », partener national al ICAF, organizator al Olimpiadei Nationale a Artelor, actiune sponsorizata de Banca Comerciala Romana (BCR).

In cuvantarile lor de salut a evenimentului membra Congresului SUA, Madeleine Z. Bordallo, generalul Jim Campbell, director al Statului Major al armelor reunite, si alte inalte personalitatati americane si straine au subliniat importanta evenimentului pentru dezvoltarea cooperarii internationale in domeniul educatiei tinerei generatii in spiritul pacii, egalitati de sanse si dezvoltarii, apreciind eforturile facute in aceasta directie de organizatorii olimpiadelor nationale.

Presa audiovizuala din SUA si din intrega lume a relatat in direct principalele momente ale evenimentului, posturi precum CNN, Fox, Voice of America, Al Jazeira, Sharjah TV, Canal Futura Brazil, si cotidianele Washington Post, Washington Times, Kuwait News, acordand largi spatii ceremoniei de inaugurare a Festivalului. Expozitia de arta a fost vizitata de peste 10.000 de participanti.

La ceremonia de deschidere a Festivalului Mondial al Artelor, 23 iunie 2007, National Mall, Washington DC, Garda Nationala a SUA a dorit sa-si manifeste atasamentul fata de valorile societatii civile si de preocuparile tinerei generatii de artisti in promovarea pacii mondiale, dand onorul artei copiilor. Dupa cuvantarile de salut ale unor personalitati de prim rang ale vietii politice si culturale americane si internationale, evenimentul a produs emotie in randul spectatorilor prezenti, copii din intreaga lume si din SUA, membri ai delegatiilor organizatiilor internationale prezente, printre care si Romania, un numar mare de spectatori, momentul fiind puternic mediatizat de principalele posturi TV din intreaga lume.

Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 2, 2007

Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 1, 2007

Clic aici pentru evenimentele din august-decembrie 2006

Evenimentele lunii iulie 2006

Clic aici pentru evenimente mai vechi