Miercuri, 30 septembrie 2009 – Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov

Recitalul de la ora 5

Foto reporter Continuând tradiţia familiei Mureşenilor de cultivare a muzicii, muzeul ce le poartă numele, „Casa Mureşenilor”, a reînceput manifestarea intitulată „Recitalul de la ora 5”. Este a patra stagiune de colaborare cu Opera Braşov, iar acesta a fost al 128-lea recital. L-au susţinut mai vechile noastre cunoştinţe: soprana Maria Catrina-Petcu şi mezzo-soprana Sonia Hazarian, acompaniate la pian de Simona Patrichi.

Au interpretat lucrări de Fr. Schubert, J. Haydn, G.B. Pergolesi, G.Fr. Haendel, L. V. Beethoven, Al Scarlati, A. Dvorak, G. Faure, C. Orff, W.A. Mozart şi Bach-Gounoud, toate centrate pe tema Ave Maria, probabil inspirată de sărbătoarea de mâine, 1 octombrie, „Acoperământul Maicii Domnului”.

 

 

Marţi, 29 septembrie 2009 – Mediateca Bibliotecii Judeţene Braşov

Petruţa Măniuţ – Convorbiri despre muzică

Foto reporter De o conştiinciozitate deosebită, cu energia, dăruirea şi profesionalismul ce o caracterizează, muzicologul Petruţa Măniuţ, a reluat serialul conferinţelor intitulate „Convorbiri despre muzică”. Şi pentru că publicul braşovean o cunoaşte, la data şi ora anunţate încă din luna iunie, a fost prezent.

Titlul aceste conferinţe a fost „Spiritualitatea religioasă a muzicii”. Cu exemplificări corespunzătoare, nu numai din muzică, ci şi din pictură, au fost reliefate diferenţele de stil dintre muzica şi pictura practicate în bisericile ortodoxe şi cele occidentale. Deoarece subiectul va continua şi în conferinţele următoare, de această dată a fost aleasă tema „Ave Maria”, cu care au început şi exemplificările.

Următoarele conferinţe sunt programate pe 20 octombrie la Mansarda „Baiulescu” si pe 24 noiembrie, la Mediateca Bibliotecii Judeţene, ambele la ora 16.

 

 

 

INA (Olanda) - comentariu

O prietenă a noastră din Olanda, ce semnează INA, ne transmite următoarele comentarii:

Chiar ieri am asistat la o conferinţă despre rolul, atribuţiile şi, mai ales, scopurile propuse de către organizaţia internaţională WNF (World Nature Fonds). Imagini cutremurătoare despre dezastrul ecologic prezent în fiecare minut pe glob m-au apropiat în idei de cele expuse de Marcela Rădulescu, o artistă ce simte şi gândeşte plastic în pas cu noi şi, mai ales, cu soarta copiilor noştri într-un orizont de peste doar câteva decenii !!!. Mulţumesc, INA (Olanda)
- - -
Faptul că un artist de talia lui A. Negura a avut doar câţiva vizitatori (de calitate, cu siguranţă), este o palmă pe obrazul românilor, ca în multe alte situaţii. Ni se duce faima despre cuţitari, borfaşi, femei ieftine la preţ....şi mult mai puţin despre astfel de valori, în care suntem încă atât de bogaţi!!! INA (Olanda)

 

Luni, 28 septembrie 2009 – Librăria „Okian” Braşov

Vernisaj Marcela Rădulescu

Foto reporter Titlul expoziţiei este „Monocultură”. Pentru explicaţii, am solicitat-o pe expozantă. Într-adevăr, modalitatea inedită de exprimare obligă privitorul să caute răspunsuri la unele întrebări pe care şi le pune singur, începând cu obişnuita „ce-a vrut artistul să ne spună?”. În această clipă constatăm că avem de-a face cu un artist care, într-adevăr, vrea să ne spună ceva, ceea ce este mai mult decât remarcabil în peisajul artistic braşovean actual. Iată un prim motiv s-o felicităm pe expozantă. Asupra modalităţii de exprimare, constatăm că s-a folosit de un alfabet cu o singură literă – şi anume, chipul uman – reprezentat însă prin mii de variante, decupate din ziare şi reviste. Motivul, cum spuneam, l-am aflat de la expozantă. Ea este de părere că populaţia globului nu numai că s-a înmulţit peste măsură, dar nu a învăţat să-şi protejeze mediul, iar dezechilibrul astfel creat va conduce la autodistrugere, aşa cum se întâmplă în natură în cazul monoculturilor. De aici şi titlul expoziţiei.

Cu chipurile umane decupate, Marcela Rădulescu a realizat mai multe colaje, unele în serie, prin care a încercat să redea ideea ce a preocupat-o. Ne-am fi aşteptat la o expoziţie tristă, aşa cum se întâmplă de obicei cu asemenea teme. Ei bine, firea optimistă a artistei a făcut ca ansamblul să fie tonic, şi asta datorită coloritului. Indiferent de mijloacele folosite, un artist plastic trebuie să ne convingă prin calităţile estetice ale lucrărilor sale, iar Marcela Rădulescu o face cu succes.

O clepsidră, spre exemplu, unde în loc de nisip se scurg capete de oameni, ne amuză în prima fază, pentru ca abia apoi să ne întristăm, datorită mesajului mai mult decât serios. Într-o serie de patru colaje, ansamblul capetelor de oameni formează câte un mic monstru, plasat la rândul său într-o siluetă umanoidă. În mai multe tablouri, mulţimea oamenilor, pentru sunt şi siluete întregi, nu numai capete, sugerează ideea de turmă condusă de câteva personaje cu mersul sigur, deşi direcţia de mers le este fie necunoscută fie duce către o catastrofă sigură.

Pe scurt, Marcela Rădulescu ne-a convins că este un artist autentic.

Marţi, 22 septembrie 2009 – Galeria „Kron-Art” Braşov

Vernisaj Dumitru Şchiopu

Foto reporter În atmosfera obişnuită a galeriei, vernisajul de astăzi ne aminteşte că se deschide stagiunea 2009-2010 în toate instituţiile culturale, deşi la Kron-Art uşa a fost deschisă fără întrerupere celor ce doreau s-o viziteze.

Dumitru Şchiopu expune tablouri abstracte, realizate cu culori acrilice, într-o gamă variată, trădând astfel faptul că lucrările sale sunt pictate în perioade diferite de timp. Între pesimism şi optimism, vizitatorul se poate delecta privind tabloul ce corespunde cel mai bine preferinţelor şi stării sale psihice din momentul respectiv.

Se poate spune că Dumitru Şchipu a coborât din turn, dar nu dintr-unul de fildeş, ci dintr-unul din vechiul zid de apărare al Braşovului, unde, la poalele Tâmpei, şi-a deschis o expoziţie permanentă.

 

Marţi, 16 septembrie 2009 – Galeria „Europe” Braşov

Vernisaj Andrei Negură

Foto reporter
Deşi a mai expus în Braşov, judecând după prezenţa redusă la vernisaj, se pare că Andrei Negură încă mai are nevoie de prezentare. Este trist, pentru că ar fi trebuit să fie deja ultracunoscut, calitatea picturii sale fiind cu mult deasupra majorităţii expoziţiilor realizate în ultimii ani. Este un pictor profesionist în adevăratul înţeles al cuvântului, în sensul că se întreţine din vânzarea tablourilor sale.
Foto reporter Născut în Republica Moldova, are o foarte serioasă cultură estetică, în care se vede influenţa şcolii clasice ruseşti, ceea ce i-a permis să „ia taurul de coarne” şi să-şi verifice talentul în principalele capitale europene, adică acolo unde arta se bucură de căutare, dar unde şi concurenţa este acerbă: Franţa, Spania, Italia, Belgia, Olanda şi altele.
Studiile le-a început la Scoala Republicana de Arte Plastice „I. Repin” din Chisinau (1971-1975) şi le-a desăvârşit la Academia de Textile „A.N.Kosighin” din Moscova (1978-1980) şi la Academia de Artă Decorativă din Budapesta (1980-1985). Până să plece în lume, a lucrat ca pictor la Chişinău, unde a fondat Catedra de Arte Textile la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, al cărei şef de catedră a fost (1988-1995). Între 1922 şi 1993 a fost preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. În 1993 a fost titularizat membru al AIAP – UNESCO.
Expoziţiile şi distincţiile primite sunt prea numeroase pentru a le mai enunţa. Remarcăm doar câteva premii:
2000 - Marea Medalie de Aur Salon d'Arts Contemporains, Marseille, Franţa;
2001 - Marele premiu Placheta de Aur al Salonului de Artă Contemporană, Cannes, Franţa;
2002 - Medalia de Aur Salon d'Arts Contemporains, Cannes, Franţa;
2004 - Medalia de aur Meritul şi devotamentul pentru contribuţia adusă artelor plastice universale, Franţa;
Trebuie să recunoaştem că are o carte de vizită impresionantă. Cum se face că la vernisaj au venit doar câteva persoane rămâne o întrebare jenantă pentru Braşov. Amatori de artă ar exista, dar ei nu sunt informaţi. Patronii media au alte preocupări. Mai gravă este lipsa de interes (sau poate invidia) artiştilor plastici. Indiferent de motive, momentul a fost penibil, şi nu pentru Andrei Negură, care nu poate fi decât admirat, ci pentru noi, braşovenii. Ne rămâne şansa vizitării expoziţiei, şi nu oricum, ci în linişte, fiindcă tablourile expuse sunt nu numai frumoase; unele au multiple mesaje ce trebuie descifrate pe îndelete.
Foto reporter

 

14-26 septembrie 2009 – Librăria „Okian” Braşov

Expoziţie de pictură

Foto reporter
Este tânără, drăguţă şi se numeşte Emma Ersek. Se vede că la Şcoala de arte, pe care a urmat-o între 1994 şi 1997, a reuşit să înveţe unele „secrete” ale meseriei, fără însă ca şcoala să-i afecteze instinctul artistic, fiindcă talent are cu siguranţă. În afară de cele expuse, i-am văzut şi lucrările prezentate pe Internet, unde – pe lângă pictură – are şi un site cu fotografii foarte bune. Pentru un profesor de germană şi engleză, fiindcă asta este Emma Ersek, are deja prea multe calităţi, vor spune cârcotaşii. Noi o felicităm.

 

Dreptul la replică

Comentariul nostru privind lansarea din 10 septembrie a.c. a cărţii „33 pentru totdeauna” l-a determinat pe domnul Nicolae Stoie, fost redactor-şef al revistei Astra, sa facă unele interesante precizări. Alături de susţinerea firească, până la un punct, a poziţiei sale, aflăm unele informaţii inedite din „bucătăria internă” a fostei redacţii, parţiale explicaţii a eşecului. Textul fiind prea lung pentru a-l consemna aici, l-am înregistrat aşa cum l-am primit la rubrica „Cronica”.

 

Joi, 10 septembrie 2009 – Librăria „Şt.O.Iosif” Braşov

Lansare de carte

Foto reporter
Se numeşte „33 pentru totdeauna” şi este reproducerea interviurilor publicate în revista „Astra”. Directorul revistei, Doru Munteanu, ne informează în „Argument”–ul introductiv: „Cartea s–a născut în septembrie 2006, atunci când proiectam seria nouă a revistei „Astra”. Tot dumnealui a precizat că numărul 33 a fost ales pentru rotunjimea lui, fără nici o premoniţie.

La lansarea primului număr al revistei, poetul George Puşcariu a ţinut să precizeze: „Copiii sunt urâţi la naştere, dar pot deveni foarte frumoşi mai târziu”. Era o aluzie la faptul că primul număr nu era tocmai reuşit, dar există speranţa îmbunătăţirii în viitor. Astăzi, la intrarea în librărie îl găsesc pe acelaşi George Puşcariu îmbrăcat elegant, cu o cămaşă neagră. La remarca mea, a replicat: „Ca la înmormântare”. Într–adevăr, Consiliul Judeţean Braşov, cel care a finanţat atât revista cât şi această carte, a sistat acordarea fondurilor, numărul 34 fiind ultimul.

La început, orice publicaţie are nevoie să fie susţinută financiar, până când se face cunoscută publicului. În continuare însă ea ar trebui să fie capabilă să se auto–întreţină, ceea ce echipa redacţională a Astrei nu a reuşit. Compoziţia echipei, aproximativ aceeaşi de dinainte de 1989, bineînţeles cu excepţia celor decedaţi, explică doar parţial eşecul, pentru că aceleaşi persoane îşi puteau schimba optica. Greşeala esenţială este, după părerea mea, căderea în provincialism. Asta nu are nici o legătură cu faptul că Braşovul este un oraş de provincie. În limba latină, substantivul provincie avea aceiaşi semnificaţie cu termenul românesc de astăzi. Adjectivul provincial însă era asociat cu ideea de seriozitate, calitate superioară, încredere etc., pentru că produsele (materiale sau spirituale) erau realizate în provincie, dar, în capitală, ajungeau doar cele mai bune dintre ele. Astăzi, în schimb, şi mai ales în România, provincial înseamnă neadaptat la modernitate, derizoriu, chiar naiv. Cauza este lipsa de realism: Braşovul, ca oraş de provincie, nu are forţa capitalei, mijloacele ei şi, mai ales, informaţiile, ce ajung mai întâi în capitală şi abia apoi în provincie, dacă ajung, iar atunci nu mai sunt de actualitate în cele mai multe cazuri. În consecinţă, imitarea capitalei este o naivitate. De mult mai mare interes ar fi fost susţinerea producţiei locale, remarcabilă prin autenticitatea ei şi cu siguranţă mai valoroasă decât publicarea la Braşov a „căzăturilor” din Bucureşti.

Interviurile publicate în carte suferă de aceeaşi hibă. De dorit este ca ziaristul să poată purta un dialog consistent cu interlocutorul, ceea ce presupune o minimă cunoaştere a domeniului. În cazul nostru, marea majoritate a interviurilor sunt realizate de către o singură persoană şi, cum intervievaţii sunt personalităţi de profesiuni diferite, dialogul a rămas la un nivel superficial, astfel că textul rezultat este, cu puţine excepţii, lipsit de informaţii relevante.

În concluzie, Braşovul nu mai are astăzi nici o publicaţie cu pretenţii culturale. Pentru că este la modă, Consiliul Judeţean dă vina pe criză, deşi el este cel care distribuie fondurile. Scuza ţine de propagandă politică şi atac la adversari, iar invocarea ei este mai mult decât dizgraţioasă, mai ales în condiţiile în care în alte oraşe, continuă să existe reviste culturale, unele chiar bune.

 

Miercuri, 9 septembrie 2009 – Muzeul de Artă Braşov

Vernisaj Brassai

Foto reporter
În sfârşit, un artist demn de o expoziţie într–un muzeu! Ideea a aparţinut preşedintelui Comisiei de Cultură din Consiliul Judeţean Braşov, Ştefan Aranyosi, exprimată public cu ocazia vernisajului din 21 ianuarie anul curent. A prezentat Árpád Bartha, directorul Muzeului de Artă Braşov. Vorbitori mulţi, lume şi mai multă.

Ideea a fost inspirată, dacă o gândim ca pe o încercare de reabilitare a administraţiei Muzeului, după câteva expoziţii penibile, a căror unică explicaţie este etnia maghiară a expozanţilor. Într–adevăr, în ultimii doi ani, din cele 18 expoziţii numărate, doar trei au aparţinut unor pictori români, în timp ce opt au fost dedicate celor maghiari şi saşi, trei chiar din Ungaria. La expoziţiile colective, cinci la număr, proporţia a fost variabilă, mergând până la 15 la 3, în favoarea minoritarilor. Or fi românii mai proşti, dar parcă nici chiar aşa.

Evident, Brassai nu are nici o vină. El a fost un bun fotograf, chiar mai bun decât se poate vedea în această expoziţie, în care s–a expus tot ce s–a găsit. În arta fotografică, prima regulă este: „Aruncă ceea ce nu merită”. Valoarea lui Brassai ar fi fost mai bine pusă în evidenţă şi expoziţia ar fi avut de câştigat dacă s–ar fi selectat câteva fotografii reprezentative, expuse într–o singură sală şi nu în trei.

 

Marţi, 8 septembrie 2009 – O zi aglomerată la Braşov

Ora 12: Muzeul „Casa Mureşenilor” - Expoziţie de carte veche

Foto reporter
Ca urmare a colaborării cu Muzeul Municipal Mediaş, din colecţia acestuia, sunt expuse la Braşov 41 de volume tipărite în secolele XVI-XIX, în limbile latină, germană, maghiară, franceză şi română, în tipografii europene şi transilvănene.

Colecţia a fost posibilă prin strădania unor intelectuali conştienţi de valoarea cărţilor vechi, care, altfel, ar fi ajuns la coşul de gunoi, în procesul de „curăţenie” iniţiat după cel de al 2-lea Război mondial. Ele au fost recuperate de la diferite instituţii desfiinţate sau ale căror spaţii au primit alte destinaţii. Restaurate, acolo unde a fost cazul, şi expuse publicului din Mediaş si acum în Braşov, ele fac obiectul unui act de cultură remarcabil, pentru care conducerile ambelor muzee merită toată stima noastră.

Deschiderea expoziţiei, prin prezentări scurte din partea conducerilor celor două muzee, s-a desfăşurat într-o manieră decentă, aşa cum îi stă bine unui act de cultură autentică.

 

Ora 13: Muzeul civilizaţiei urbane a Braşovului

Foto reporter Este un muzeu nou. Pentru cei care încă nu au aflat, se află în Braşov, Piaţa Sfatului 15. Muzeul este important datorită valorii clădirii puse astăzi în evidenţă după o foarte lungă perioadă de restaurare.

Din păcate, evenimentul a ieşit din zona culturală, transformându-se într-unul politic, deoarece prezentatorii au profitat de ocazie să-şi facă propagandă electorală. Cât despre laudele reciproce, ele au depăşit cu mult limitele bunului simţ.
Foto reporter
Clădirea este atestată arheologic încă din secolele XIII-VIV, fiind refăcută în 1566. Aflată în centrul istoric al Braşovului, este înscrisă pe Lista monumentelor din România, la categoria A de importanţă naţională şi internaţională.

 

 

 

Ora 19.30: Cerbul de Aur – concert simfonic

Foto reporter
Un sigur cuvânt poate caracteriza concertul din acest an, în special în comparaţie cu cel de anul trecut: dezamăgitor.

 

Simpozion Naţional de Artă, Braşov 2009

Foto reporter
Arta care sacrificii. Cine vrea să vadă o expoziţie de artă în aer liber trebuie să meargă la Hărman. De ce la Hărman? Pentru că acolo locuieşte un susţinător al artelor, în persoana domnului avocat Nicolae Vrânceanu, care şi–a pus la dispoziţie curtea. Eu m–am deplasat acolo la îndemnul preşedintelui filialei Braşov a Uniunii Artiştilor Plastici, domnul Nicolae Daicu, căruia trebuie să–i mulţumesc, fiindcă ceea ce am văzut a meritat pe deplin efortul. În general, nu–mi place să folosesc adjective exagerate, dar acum sunt obligat s–o fac, fiindcă este, într–adevăr, o iniţiativă excepţională. Foto reporter

Simpozionul nu este la prima ediţie, iar câteva lucrări din anii trecuţi au putut fi văzute pe panourile instalate în faţa primăriei municipiului Braşov. Între timp, ele au fost înlocuite cu altele noi. Acum, la Hărman, pe strada Avram Iancu numărul 21, pe lângă câteva sculpturi mai vechi, pe zidurile înconjurătoare, putem admira numeroase mozaicuri, create de 85 de artişti plastici din Bucureşti (2), Brăila (1), Cluj (2), Satu Mare (1) şi Braşov (restul). Deşi sunt realizate pe panouri de dimensiuni egale, conţinutul lor este, evident, diferit ca stil, compoziţie, subiect, potrivit viziunii autorului.

Singurul regret este că sunt la Hărman, într–o curte particulară, şi nu într–un spaţiu public intens frecventat. Situaţia îmi aminteşte o glumă din vremurile când nu aveam voie să călătorim în Occident. La întrebarea „Unde ai fost în concediu?”, un răspuns posibil era „În R.F.G.”. Din nefericire pentru noi, nu era vorba despre Republica Federală Germană. Interpretarea corectă era Refugiat în Fundul Grădinii. Acum, arta este cea care s–a refugiat pe unde se mai poate.
Foto reporter

 

Miercuri 2 septembrie 2009 – Galeria „Europe”

Vernisaj Diana Moise

Foto reporter Foarte tânăra Diana Moise este absolventă a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, cu specializare în restaurare pictură murală. Precizarea este necesară pentru interpretarea corectă a expoziţiei sale. Altfel, tablourile de mici dimensiuni şi fără paspartu – soluţie datorată, probabil, restricţiilor financiare – pot să deruteze vizitatorul. Privite însă separat, ca pe detalii ale unor picturi murale, atunci aprecierea lucrărilor se schimbă. Dacă este vorba despre un tablou complet, atunci se cuvine să ni–l imaginăm la dimensiunea unui perete. Întreaga expoziţie trebuie privită deci ca pe un album de schiţe desfăşurat pe simeze.

Analizate astfel, lucrările expozantei ne dezvăluie un artist cu o imaginaţie fecundă, dedicat artei.

Iar pentru că arhitectura are şi ea o puternică componentă artistică, Diana Moise urmează acum a doua facultate la Institutul de Arhitectură. I dorim succes.

 

Luni, 17 august 2009 – Galeria „Europe”
Foto reporter


Vernisaj Ileana Sbârcea Mureşanu

Ca de obicei în această perioadă a anului, Ileana Sbârcea Mureşanu deschide la Galeria „Europe” o expoziţie cu cele mai recente lucrări ale sale. Gestul său, mai mult decât lăudabil, este posibil, deoarece ea are întotdeauna asemenea lucrări, dovedind că este un pictor activ. La deschidere, în prezenţa multor prieteni, şi-a prezentat singură expoziţia – şi bine a făcut – oaspeţii putând afla astfel motivaţia ce a stat la baza creaţiei unora dintre tablouri. Printre ele, câteva portrete de copii – o noutate pentru tematica sa – redau diferitele stări, în care şi-a surprins propria nepoţică, în faţa cărora nu a rezistat să le transpună pictural.

 

 

 

 

Luni, 17 august 2009 – Librăria „Okian”

Vernisaj Magda Văcariu

Foto reporter După un traseu destul de sinuos – Şcoala populară de artă, Facultatea de sociologe, cursuri de artă pentru tineret în Australia (nu ştim dacă în această ordine), revenită în ţară – încă tânăra Magda Văcariu etalează în faţa publicului braşovean cîteva portrete de mari dimensiuni, realizate în culori acrilice pe pânză. Şi-a intitulat expoziţia „Nostalgia”, deşi nu realizez motivul. Chipurile copiilor sunt, într-adevăr, cam triste, iarăşi nu cunosc motivul, deşi copiii nu sunt, în general, nostalgici. Oricum, nu titlul contează, ci obiectele expuse, iar acestea lasă o impresie plăcută.

Dimensiunile foarte mari ale portretelor i-au permis autoarei să realizeze în culori acrilice, deci cu pensula, ceea ce, la dimensiuni normale, numai cu vârful ascuţit al creioanelor ar fi putut face. De aceea, privite de la distanţă, pentru că numai aşa pot fi analizate, tablourile par desene cu creioane colorate. Sinteza caracteristicilor subiectului în pete de culoare nu a mai fost astfel necesară.

Sursele subiectelor sunt fotografii, cărora artista le-a rămas fidelă, uneori prea fidelă în unele detalii nerelevante pentru portret.

A prezentat Ana Cânpean, istoric de artă.

 

Miercuri, 12 august 2009 – Centrul Cultural „Reduta”

Ansamblul de Euritmie „Enescu” – Stuttgart, Germania

Foto reporter Iniţiatorii ansamblului sunt Silvia Nistor şi Petre Smaranda, ambii formaţi la şcoala de euritmie din Stuttgart, Germania. La acest proiect au aderat dansatorii Anthea şi Hermione Beck, Mizuyo Fukudome şi Saniel Müller-Goldegg.

De menţionat că Stuttgart-ul este oraşul în care s-a născut euritmia, la începutul secolului XX. Acolo s-a înfiinţat prima şcoală de euritmie, şcoală pe care au urmat-o şi dansatorii noştri. Spre deosebire de balet, unde dansatorii interpretează o temă ilustrată muzical, sau chiar un subiect, în cazul muzicii programatice, aici ei reflectă doar muzica, prin mişcări corespunzătoare înălţimii, duratei şi amplitudinii fiecărei note, evident, în ritmul impus tot de muzică. Uneori, fiecare dansator susţine partea unui anumit instrument muzical.

Au cântat muzică de Debussy, Schnittke şi Enescu, pianistul Besiki Namchevadze, violonista Katharina Kefer şi violoncelistul Jocher Kefer.

O altă variantă a euritmiei este interpretarea poeziilor. În acest spectacol, Gheorghe Aur a recitat din Lucian Blaga.

A fost un spectacol deosebit, interesant, frumos şi, în consecinţă, bine apreciat de public.

Eu, unul, mă declar încântat. Ideea ilustrării muzicii prin mişcările trupului este genială. Din păcate, asemenea spectacole sunt dificil de realizat; dansatorii trebuie să cunoască piesa interpretată chiar mai bine decât muzicienii, deoarece – spre deosebire de aceştia – ei nu pot avea în faţa ochilor ştime, care să le indice notele ce urmează să le interpreteze. Eu sunt asemenea soliştilor, sau chiar a dirijorilor, care au învăţat pe dinafară întreaga partitură.

 

Miercuri, 12 august 2009 – Muzeul de artă

Vernisaj Adrian Timar

Foto reporter Un artist despre artişti. Adrian Timar este profesor specialitate la Liceul de Artă din Braşov. În sala mică se află câteva lucrări de grafică mai vechi, menite să demonstreze că autorul stăpâneşte această meserie. În sala mare, expune caserole înşirate pe pereţi, în care – în loc de mâncare – găsim nişte mâzgălituri „pictate” pe fundul acestora. Expoziţia sa - mai mult decât ciudată – capătă sens numai alături de declaraţiile sale, făcute cu ocazia vernisajului. Aflăm astfel că ea se vrea un protest, un semnal de alarmă lansat împotriva „imbecilităţii generale a unei societăţi de consum“. „Nu cred că oamenii vor fi foarte bucuroşi să vadă ce expun eu aici pe pereţi. Este o bătaie de joc la adresa artei, la adresa muzeului şi la adresa societăţii şi a fanfaronadei „bunului gust”. . . De aceea am mâzgălit caserole. Am atras atenţia că arta, cultura, nu poate şi nu trebuie să devină obiect de consum.”

Trecem peste etichetarea exagerat de dură a societăţii, ca şi peste observaţia că expozantul nu va fi permanent în muzeu, să-şi rostească ciclic mesajul, astfel că vizitatorul ocazional va privi doar exponatele, în faţa cărora va rămâne mai mult decât nedumerit. Reţinem însă din declaraţia sa că expoziţia „este o bătaie de joc la adresa artei, la adresa muzeului”. Înţelegem de aici că protestul are şi un sens autocritic, atât din partea expozantului, ca autor şi profesor – deci formator al mentalităţii pe care o condamnă -, cât şi a Muzeului, care a stimulat organizarea acestei expoziţii.

Nu intenţionez să-l contrazic pe Adrian Timar. Dimpotrivă, sunt - în principiu – de partea sa, deşi această formă de manifestare, nu numai că intrigă, dar ridică numeroase întrebări, în diferite domenii şi la diferite paliere de înţelegere şi responsabilitate, fie ea şi morală. Da, mesajul său este puternic, este mesajul unui artist, exprimat într-un mod original, dar locul lui nu era într-un muzeu.

Întrebarea firească este: cum s-a ajuns aici? Una dintre explicaţii este o mentalitate moştenită. În regimul trecut, artiştii, ca şi scriitorii, trebuiau înregimentaţi, pentru a putea fi dirijaţi şi controlaţi. Cum termenul „înregimentaţi” nu era acceptabil, s-a folosit unul mai măgulitor: li s-a spus „profesionişti”. Ideea a prins şi funcţionează şi azi, deşi statul nu mai are asemenea interese propagandistice. Ea îi uneşte însă pe cei ce îşi găsesc sprijin în forţa grupului, ştiind bine că nu au puterea necesară să se exprime ca artişti autentici. Asemenea coterii îi unesc întotdeauna pe cei slabi.

O atitudine opusă o găsim la Felix Mendelssohn-Bartholdy (îmi place să iau exemple din alte domenii), care a fost nu numai un ilustru compozitor, ci şi un foarte bun organizator. Preocupat nu numai de el însuşi, s-a străduit să cultive muzica bună în societate, reuşind să organizeze numeroase manifestări publice, iniţiativă destul de inedită pe atunci. Conservatorul din Leipzig îi poartă numele, fiindcă el l-a înfiinţat. În acest scop, l-a atras de partea sa şi pe Robert Schumann. Nu numai Schumann a fost printre prietenii săi. A fost şi un susţinător activ al muzicii lui Franz Schubert. Este, poate, o coincidenţă faptul că, în aceeaşi perioadă, au trăit mai mulţi muzicieni celebri, ca Schumann, Schubert, Liszt, Wagner şi alţii. Dacă identificarea valorilor este firească la orice adevărat profesionist, la Mendelssohn este remarcabilă atitudinea pozitivă faţă de aceştia şi, mai ales, capacitatea sa de a se împrieteni cu ei. Rareori se întâmplă astăzi ca oamenii să se unească pentru înfăptuirea unor acţiuni benefice. Cei răi, da, se unesc cu uşurinţă. Se mai unesc şi impostorii, în vederea susţinerii reciproce.

Fără nici o legătură cu aceştia din urmă, nu pot să trec cu vederea sectarismul aşa-zişilor profesionişti de azi. Aici, discordanţa dintre altruismul lui Mendelssohn şi egocentrismul lor este uriaş. Deşi lucrările unora dintre ei nu justifică cu nimic profesiunea pe care şi-au ales-o, sau poate tocmai de aceea, nu doresc să fie comparaţi cu artişti neînregimentaţi, chiar dacă unii dintre aceştia sunt mai buni. Ar putea să se facă de râs.

Ajungem în situaţia să constatăm că nu este deloc întâmplător faptul că cei mai apreciaţi artişti nu au fost şcoliţi în instituţii specializate. Forţa lor de creaţie ar fi fost frânată într-o astfel de instituţie de învăţământ. Pe de altă parte, faptul că aceştia nu au frecventat instituţii de învăţământ specializate, nu înseamnă ca ei nu sunt şcoliţi. Termenul corect este autodidacţi. Ei s-au şcolit pe alte căi şi şi-au însuşit acele noţiuni de care au avut nevoie. De altfel, am constatat nu odată că, în casele artiştilor autodidacţi, există mai multe albume şi cărţi de artă decât în casele unor profesori de desen.

O şcoală de profesori de desen, mai ales în condiţiile economiei noastre de piaţă, nu este neapărat o garanţie a autenticităţii talentului tuturor cursanţilor, uneori nici măcar al profesorilor, ce (de)formează absolvenţi pe măsura capacităţii lor. Chiar şi acolo unde talentul profesorilor există cu adevărat, acesta nu este contagios. Harul nu se ia! Poate că nu tocmai întâmplător mulţi dintre asemenea absolvenţi rămân la grafică, fiindcă – între timp - au aflat care le sunt limitele. Unii nici nu realizează că desenul devine artă numai atunci când dobândeşte valenţe estetice. Pe de altă parte, este adevărat că, în activitatea lor de profesori de desen, nici nu li se cere să facă mai mult. Când însă asemenea „profesionişti” ajung să influenţeze destinele unor copii, sau se pronunţe în probleme de interes general, atunci pot deveni un pericol public.

Şi ca să dau iarăşi un exemplu din alt domeniu, în sport, distincţia dintre sportivul de performanţă şi profesorul de educaţie fizică este fără comentarii. Aici însă, performanţa este măsurabilă. Şi atunci, ne aducem aminte de observaţia lui Vilfredo Pareto: „Numai importanţa unui lucru nemăsurabil poate fi exagerată fără dificultate”.

 

12-19 august 2009 – Fundaţia Culturală „Şerban Lupu ”

Festivalul „Cetatea Muzicală a Braşovului”

Foto reporter Aflat la a şaptea ediţie, Festivalul „Cetatea Muzicală a Braşovului”, este deja tradiţional nu numai din punct de vedere statistic, dar şi pentru că a intrat în conştiinţa iubitorilor de muzică. Îl datorăm violonistului Şerban Lupu, născut în Braşov, astăzi profesor la Universitatea din Illinois, un entuziast cercetător, interpret şi mesager al muzicii lui George Enescu, a cărui zi de naştere o cinstim de fiecare dată la 19 august, ultima zi a Festivalului.

De la conferinţa de presă, am aflat noutăţile ediţiei din acest an. Numele câtorva interpreţi sunt edificatoare, alături bineînţeles de cel al lui Şerban Lupu: Georgeta Stoleriu, Dalia Ouziel, născută în Israel, dar stabilită în Belgia, Daniel şi Jerrold Rubenstein, din Statele Unite ale Americii, sau mai tinerii Lilian Akopova, născută la Erevan, dar educată la Kiev, Henri Bonamy din Franţa şi alţii.

O surpriză este prezenţa lui Teodor Grigoriu, decanul compozitorilor români, la concertul din 17 august, când se vor interpreta lucrări ale sale în premieră absolută.

O altă surpriză este chiar la debut: ansamblul de euritmie „ENESCU” din Stuttgard. Va fi un spectacol de dans, poezie şi lumini.

Spectacolele vor avea loc la sala „Reduta” (12, 16, 17, 18, 19 august) şi Biserica romano-catolică de pe strada Mureşenilor (15 august).

 

Clic aici pentru evenimentele din ianuarie-iulie 2009
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 4, 2008
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 3, 2008
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 2, 2008
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 1, 2008
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 4, 2007
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 3, 2007
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 2, 2007
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 1, 2007
Clic aici pentru evenimentele din august-decembrie 2006
Evenimentele lunii iulie 2006
Clic aici pentru evenimente mai vechi