Montreal, Canada
 Foto reporter

Anunţ

Pentru că nu este în România, ci o idee mai departe, mai exact la Montreal, în Canada, postăm din timp anunţul transmis de către conaţionala noastră Ioana Gherman:

M.A.V.A. - La Marche à l'amour, à la vie et à l'amitié şi Asociaţia La Muse
vă invită
Sâmbătă, 23 Octombrie, 2010 orele 19:00
la spectacolul de MUZICĂ CLASICĂ ROMÂNEASCĂ
IACOB MUREŞIANU
KoSA Centre des Arts - KoSA Arts Center
(Vendôme metro)

O seară bogată în istorie şi artă, acest eveniment reuneşte artişti de diferite naţionalităţi: română, quebequeză, mexicană, martinicană şi prezintă piese pentru pian, solişti (soprano, tenor, bariton şi bas) şi cor.

Invitata specială a spectacolului este soprana Paula Duca din România. Evenimentul cuprinde o expoziţie de fotografii şi documente de arhivă iar la sfârşitul concertului va avea loc o recepţie.

Sâmbătă, 25 Septembrie 2010, Opera Braşov
 Foto reporter

Deschiderea stagiunii

TRAVIATA - capodoperă a lui Giuseppe Verdi - a fost aleasă şi în acest an pentru debutul stagiunii la Opera din Braşov.

În faţa unei săli arhipline, evenimentul a fost deschis de către dr. Cristian Mihăilescu, cel care a ridicat pe o treaptă superioară instituţia pe care o conduce de zece ani, în calitate de director şi, uneori, regizor.

Spectacolul de azi a fost realizat de următoarea echipă:
Dirijor: DOREL MUNTEANU
Regia: DUMITRU TĂBĂCARU
Scenografia: GHEORGHE CODREA
Coregrafia: NERMINA DAMIAN
Solistii:
Cristina Simionescu (Opera Naţională Română Iaşi),
Marius Manea (Opera Naţională Română Bucureşti),
Adrian Mărcan, Asineta Răducan, Sonia Hazarian, Mihai Irimia, Vitalii Dumitru, Cristian Fieraru, Dan Popescu, Dan Ionescu, Paul Tomescu
CORUL, ORCHESTRA si BALETUL OPEREI BRAŞOV

O scurtă înregistrare din spectacol poate fi văzută prin clic la adresa de mai mai jos.
http://www.youtube.com/watch?v=lPBnx4RYyf8

 

Vineri, 24 Septembrie 2010, Muzeul de Artă Braşov
 Foto reporter

Vernisaj expoziţie retrospectivă Elena Popea

Expoziţia este organizată în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Academiei Române Bucureşti, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi, Muzeul de Artă Constanţa şi Galeriile Artmark Bucureşti.

La vernisaj au vorbit Árpád Bartha, directorul Muzeului de Artă Braşov, criticul de artă Pavel Şuşară şi curatorul expoziţiei, Radu Popica. Redăm mai jos, textele celor doi.

Elena Popea, schiţă pentru un portret

Un personaj misterios, în jurul căruia s-a ţesut o amplă anvelopă de ambiguităţi, provenit dintr-o familie de oameni cu carte, printre care se număra şi Sextil Puşcariu, cu o conştiinţă naţională şi de sine foarte puternică, dar şi un pictor de o originalitate aproape stridentă în spaţiul artei româneşti, Elena Popea aşteaptă încă să fie descoperită şi înţeleasă la adevărata ei anvergură. Temperamentul său flamboaiant, atât în ceea ce priveşte manifestarea artistică nemijlocită cât şi căutările febrile în spaţiul geografic şi în cel cultural, o împing către cele mai diferite experienţe ale cunoaşterii şi ale expresiei. Autodidactă iniţial, trecută apoi prin şcoala müncheneză, după care prin cea franceză, lucrînd divers cu Angelo Iank şi Jordan Jacob, cu Lucien Simon şi André Lhote, Elena Popea traversează tot atîtea atitudini faţă de real şi tot atîtea modalităţi de înţelegere şi de instrumentare a limbajului. Impresionismul german, mai ferm şi mai imperativ decât cel francez, pitorescul regional şi etnografic al lui Simon, insurgenţa temperată a lui Lohte, dar şi memoria postbizantinismului său originar, activată, poate, de redescoperirea lui El Greco, o plaseaza pe Elena Popea pe un traseu stilistico-filosofic pe cît de divers, pe atît de solid în ceea ce priveste importanţa reperelor.  Foto reporter Ceea ce unifică acest itinerariu nu este, însă, un factor exterior, un numitor comun sau o sumă a tuturor experienţelor, ci dinamica interioară a artistei, tonusul său exploziv şi melancolic în acelaşi timp, în care energiile expresionisto-baroce, cu tuşe impulsive şi linii frînte, cu descompuneri cubiste şi grafii gotice, sînt contrapunctate de viziunile interioare ample, de stările dramatice mai mult sau mai puţin puse în surdină, de fascinaţia valorilor, adică de alb şi negru, de multe ori puse în contrast direct. Explozia tonurilor sangvine, a roşului, în speţă, adaugă neliniştilor curente şi dramatismului de fond şi dimensiunea unei mari combustii, forţa unei naturi irepresibile. Călătoriile multiple, în Europa Centrală iniţial, iar, mai apoi, în Spania, Grecia şi, mai ales, în Orient, sînt ele însele exprimări culturale, forme elementare de iniţiere în logica ascunsă şi, aparent, sincopată, a unei lumi cu o coerenţă lăuntrică infailibilă. Aceeaşi coerenţă profundă pe care o are pictura Elenei Popea înseşi, cu pânze freatice profunde, cu vase comunicante inaparente, cu un halou metafizic şi, uneori, chiar mistic, surprinzător, care, împreună, aduc aparenta diversitate stilistică şi formală exact acolo unde îi este locul: în punctul de unde aceeaşi realitate vastă, adică lumea materială şi spirituală, este privită din toate unghiurile posibile, nu pentru a o risipi, ci, dimpotrivă, pentru a-i restabili, prin observaţie şi analiză, tainica şi indestructibila ei unitate.

Pavel Şuşară,
Critic şi istoric de artă

 Foto reporter

Elena Popea (1879 – 1941)

Elena Popea ocupă un loc aparte printre artiştii născuţi la Braşov. Părăsind Braşovul încă din tinereţe, deşi a revenit deseori aici, Elena Popea a încetat să aparţină unui loc anume. Stăpânită de pasiunea neliniştită a călătoriei, va fi acasă oriunde cariera sau evenimentele vieţii o vor purta. A întruchipat exemplar ambivalenţa artiştilor români din prima jumătate a secolului XX, aparţinând prin origine şi predispoziţii şcolii de pictură românească, dar legaţi intim, prin formaţie şi afinităţi, de pictura europeană. Pendularea între naţional şi european, între autohton şi cosmopolit, va fi o constantă a creaţiei sale. Deşi, din aceste considerente, nu poate fi considerată o exponentă a centrului artistic braşovean (a expus o singură dată la Braşov, în anul 1932), ceva din spiritul locului, o anumită nostalgie după locurile natale, răzbate din lucrările Elenei Popea.

 Foto reporter Deconcertantă prin complexitatea şi sinuozităţile parcursului artistic, creaţia Elenei Popea este în primul rând expresia plastică a unei personalităţi autentice şi originale. De aceea se sustrage oricărei tentative de circumscriere rigidă în categorii definite a priori. Inevitabilele interferenţe stilistice, conexiunile cu opera altor artişti, „modernismul sintetic” al creaţiei sale, nu constituie decât simple contingenţe, subsumate unei viziuni intens subiective, marcată de un pregnant sentiment liric, din care se naşte opera artistică, pictura sa fiind o „reflectare sintetizată a realităţii”. Dacă ignorăm acest mod personal de raportare la realitate, de multe ori lucrările Elenei Popea pot induce senzaţia aparentă de improvizaţie, de lipsă de finisare. Însă, aşa cum o dovedeşte evoluţia artistică şi cum stă mărturie corespondenţa, artista a căutat mereu să asimileze noi cunoştinţe şi teorii artistice în vederea elaborării unor modalităţi de expresie adecvate exprimării universului său lăuntric.

Cosmopolită, dar fidelă în egală măsură ţinuturilor natale, în dialog permanent cu cele mai noi tendinţe din arta vremii, dar rămânând mereu fidelă sieşi, îmbinând cerebralitatea cu o viguroasă spontaneitate, pictura Elenei Popea se individualizează cu claritate în peisajul artei româneşti din prima jumătate a secolului XX.

Radu Popica,
Curator


 

 

Vineri, 24 Septembrie 2010, Galeria „Hora”
 Foto reporter

Vernisaj

Dumitru Şchiopu este autorul expoziţiei deschisă azi la Galeria „Hora”.

Intitulată „Konstruktiv konkret” (sau, poate, „Konkret konstruktiv”) este a treia în decurs de câteva luni, mai redusă ca număr de exponate faţă de precedenta, dat fiind spaţiul mai mic de expunere.

A prezentat Veronica Bodea Tatulea. Despre arta concretă a vorbit prof. univ. Caius Dobrescu.

 

Septembrie 2010, Tabăra de creaţie
 Foto reporter

Mozaic

Poate aţi observat că panourile cu mozaicuri din faţa Primăriei din Braşov s-au schimbat. Este rodul taberei de creaţie, organizată la Hărman de către Filiala Braşov a Uniunii Artiştilor Plastici. Am mai vorbit despre această iniţiativă şi anul trecut. Acum, după a cincia ediţie, meritele organizatorilor se cuvin subliniate odată în plus, iar printre organizatori nu putem eluda numele avocatului Nicolae Vrânceanu, cel care şi-a pus curtea dispoziţia artiştilor. Aceasta este şi explicaţia organizării taberei la Hărman.

 Foto reporter Temele propuse artiştilor au fost portretul şi icoana. Dacă tema religioasă - dat fiind modelele clasice îndelung reprezentate – sunt bine redate şi de această dată, portretul oscilează între expresiv şi aproape nedesluşit, în funcţie de aptitudinile autorilor.

Oricum, şi unii şi alţii, organizatori sau creatori, merită toată consideraţia noastră.

 

 

 

Joi, 23 Septembrie 2010, librăria „Okian”
 Foto reporter

Dialogurile credinţei

Cunoscutul publicist Dan Ciachir a conferenţiat la Braşov în cadrul rubricii periodice organizată de pr. Cristian Muntean şi patronată de librăria „Okian”.

Tema aleasă a fost „Ortodoxia ca formă de valorificare a vieţii”.

Chiar dacă nu a lansat idei fundamentale, stilul său spumos şi unele mici glume au captat atenţia publicului, atras de renumele său, câştigat în trecut prin articole agreate regimului şi convertit după 1989 în comentator al vieţii religioase.

Domnia s-a şi-a construit discursul în jurul ideii de iubire, ca paradigmă centrală a Ortodoxiei şi a început cu observaţia lui Dostoievski, potrivit căreia Iisus şi-a început activitatea la o nuntă, deci în timpul unei petreceri. În continuare conferenţiarul a dezvoltat deosebirea dintre biserica răsăriteană şi cele occidentale tocmai prin prisma iubirii.

Deşi întreaga cultură europeană are la bază filosofia greacă, reprezentată prin Platon, Socrate şi ceilalţi balcanismul a devenit astăzi – din păcate - un adjectiv cu conotaţii negative.

Referindu-se la mentalităţile româneşti, Dan Ciachir a amintit o replică a unui ţăran român, relatată de cu ocazia cercetărilor sociologice ale echipei lui Dimitrie Gusti, efectuate de al doilea război mondial, dar la fel de actuală azi, nu numai printre locuitorii satelor, dar chiar şi printre unii cu pretenţii mai elevate. La întrebarea ce părere are despre diferitele guverne ale epocii de atunci, omul nostru a răspuns: „Guvernul Averescu a fost cel mai rău, fiindcă pe timpul lui a bătut grindina de două sau trei ori; nu s-a făcut nici grâu, nici porumb”. Trebuie să recunoaştem că acest mod de gândire caracterizează o mare parte a populaţiei României de azi.

 

 

Marţi, 7 septembrie 2010, Librăria „Okian”
 Foto reporter

Lansare de carte

Înainte de numele cărţii şi al autorului, se cuvine să menţionăm numele inginerului Vasile Aldea, fiindcă lui i se datorează apariţia ei. Totul a plecat de la achiziţionarea rămăşiţelor unei cărţi, fără coperte şi cu multe pagini lipsă, care însă i-a stârnit curiozitatea şi a început periplul căutării originalului. Era vorba despre Muntele Athos. Drumul a fost lung şi anevoios. Pe lângă ambiţie şi tenacitate, l-a ajutat interesul constant pentru mânăstirile de la Muntele Athos. Ne amintim că, în urmă cu un an şi ceva, mai exact pe 12 mai 2009, Vasile Aldea şi Camelia Toma, artist plastic, au deschis împreună o expoziţie de fotografii cu acest subiect, după un pelerinaj colectiv. A identificat la Bucureşti două sau trei exemplare, toate incomplete. Surpriza a venit de la Muzeul „Prima Şcoală Românească” din Scheii Braşovului, unde a găsit singurul exemplar complet.

Cartea se numeşte "Proskinitar al Sfântului Munte al Atonului", ceea ce pe limba noastră cea de toate zilele ar însemna un fel de ghid, o „carte a călătorului pentru închinăciune”. A fost tradusă în limba română de către monahul Varnava Luchianov, de la Mânăstirea Esfigmenu din Muntele Athos, a fost publicată la Bucureşti în anul 1856, în alfabet chirilic şi este prima carte în limba română despre Muntele Athos.

S-a gândit că această lucrare s-ar cuveni să fie reeditată în alfabet latin, ceea ce a şi făcut, cu sprijinul unui alt entuziast, Cornel Ghirişan, de la Editura HACO Internaţional din Ghimbav - Braşov, care a şi finanţat tipărirea.

Toată admiraţia noastă pentru asemenea entuziaşti!

Cartea este prefaţată de preotul Dr. Cristian Muntean şi este însoţită de un studiu "Despre Proschinitarele Muntelui Athos, tipărite în Principatele Române" semnat de inginerul Vasile Aldea.

Au vorbit pr. Dr. Cristian Muntean, pr. Dr. Vasile Oltean, director al Muzeului „Prima Şcoală Românească”, ing. Vasile Aldea şi Cornel Ghirişan.

 

 

Luni, 6 septembrie 2010, acasă
 Foto reporter

Sf. Gheorghe Deltă - Raport de vacanţă

Am fost câteva zile la Sfântul Gheorghe Deltă să mă plimb pe canale, să mănânc peşte, să fac baie în mare şi să pictez. Am făcut două băi în mare şi restul la vânt (apa era prea rece). Am schiţat câteva tablouri, nu prea multe, tot din cauza vântului, care mi-ar fi transformat şevaletul în corabie cu pânze. M-am cazat la o gazdă, recomandată de cineva care mai fusese acolo, pentru calitatea preparatelor din peşte. Cel mai bun a fost oul (de găină) prăjit ce ni-l dădea la micul dejun.

Cu siguranţă că excursia mea ratată nu interesează pe nimeni. Transformarea localnicilor odată cu evoluţia localităţii merită însă atenţie şi despre asta vreau să vorbesc acum, mai ales pentru că ea este un exemplu local a ceea ce poate fi cu mult mai general. Mă refer la cei rămaşi în sat, fiindcă majoritatea a plecat, ceea ce se vede după numărul mare de locuinţe părăsite.

Până nu demult, Delta Dunării era o ţintă turistică nu numai pentru pescarii amatori, ci şi pentru orăşenii dispuşi să renunţe pentru câteva zile la confortul urban, în schimbul contactului cu natura neafectată de om, plimbări cu barca printr-un peisaj mirific, dar şi a unor festinuri pe bază de peşte, preparat „ca la el acasă” de către specialişti. Serviciile turistice – să le zicem aşa – erau oferite de către pescari, bucuroşi să câştige un ban în plus, dar şi din ospitalitate. Îmi amintesc de o excursie în Deltă, efectuată cu mulţi ani în urmă, când, un pescar, dintr-un sat izolat, din dorinţa de a ne oferi ceva deosebit, ne-a dat salam în loc de peşte. Sărmanul om, îl comandase de la oraş special pentru noi; vizita noastră îi fusese anunţată, iar el se străduise să ne primească cum putea mai bine. A fost cândva! Astăzi, asemenea obiective sunt posibile doar cu cortul, în locuri izolate şi cu festinul limitat la priceperea personală în arta culinară. Explicaţia este evoluţia localităţii, cu bunele şi cu relele ei.

Eu am ales satul Sfântul Gheorghe, care oferă în plus şi o plajă cu nisip fin la malul Mării Negre. Acest avantaj este şi unul dintre motivele evoluţiei mai rapide a localităţii, preconizată să devină în curând oraş. Dacă, în prezent, se poate ajunge acolo doar cu vaporul, sunt convins că, în viitor, va exista şosea asfaltată până la malul mării.

Unele lucruri m-au încântat. Printre ele o plimbare pe malul Dunării, chiar în zona unor vile şi – mai ales – una cu barca în rezervaţia de păsări. Desigur, imaginile se pot vedea şi la televizor, dar atunci când păşeşti, aşa cum am făcut noi, cu piciorul prin nisip, dar şi prin găinaţ de păsări, depus în straturi de grosimi apreciabile, totul pare altfel. Chiar şi băile în mare, aşa puţine câte au fost, le am încă în memorie, împreună cu o observaţie interesantă, chiar dacă măruntă: în timp ce pe plajele marilor staţiuni, de gen Mamaia, o parte dintre femei aleg să-şi bronzeze sânii, la Sf. Gheorghe moda toplessness nu se practică, ceea ce dovedeşte că turiştii, adepţi ai acestui spaţiu, au alte concepţii.

Sursele dezvoltării localităţii sunt două: investiţii ale magnaţilor din marile oraşe şi încercările unor localnici de a-şi adapta casele necesităţilor turismului modern. Prima este benefică, chiar lăudabilă, în contrast cu înstrăinarea banilor în străinătate. A doua este însă discutabilă.

 Foto reporter Faptul că oamenii se schimbă ar fi, teoretic, foarte bine, dacă rezultatul nu ar fi negativ, iar cauza acestui rezultat este mentalitatea. Iată câteva mici exemple: un scaun de W.C. la şase dormitoare, care nu este dezinfectat niciodată, este mai puţin igienic decât cel vechi, pe vine, în grădină. Pentru că oamenii au astăzi frigidere, peştele nu mai este proaspăt, ci din congelator; se prepară dimineaţa şi se încălzeşte pentru prânz şi cină, iar ce nu s-a mâncat într-o zi, va fi oferit în zilele următoare, eventual transformat în plachie sau saramură. Ciorba de peşte este, de fapt, una de zarzavat cu iz de peşte şi se adaugă peste cea veche, pe tot parcursul sezonului. Festinul cu peşte „ca la el acasă” a devenit o amintire.

În trecut, pentru siguranţă, pescarii îşi luau vâslele acasă după o zi de muncă. Vâsla era o prelungire a braţului lor şi nu riscau să le fie furată. Acum au bărci cu motor. Motorul este mai greu însă şi ar fi incomod să-l ducă în spate. Ca urmare, au apărut hoţii de motoare. Dacă o pereche de vâsle nu costa mare lucru, un motor costă, iar furtul lui a devenit, pentru nostalgici, un motiv de condamnare a societăţii moderne. Nu s-ar fi ajuns aici, dacă oamenii ar fi cooperat şi ar fi amenajat un spaţiu păzit. Altfel, bărcile lăsate printre boscheţi, în zone întunecoase, sunt pradă uşoară, iar recuperarea motoarelor furate aproape iluzorie, fiindcă poliţia veghează doar asupra intereselor statului, nu şi ale oamenilor.

Evoluţia pare a fi un joc cu suma nulă; ce se câştigă într-o parte se pierde în altă parte. Fapt este că Sfântul Gheorghe nu mai este ce-a fost.

Ar fi putut să nu se întâmple aşa, dacă mentalitatea ar fi fost cea care s-ar fi modificat prima într-una favorabilă progresului. A intervenit însă rapacitatea. Şi nu numai rapacitatea, ci pur şi simplu neadaptarea la schimbare. Ar fi fost cu mult mai bine dacă, în loc să se repeadă la câştiguri, ar fi întrebat, s-ar fi informat asupra soluţiilor optime etc. Investiţiile lor ar fi fost mai sigure şi mai eficiente.

Spuneam că unele observaţii locale pot fi generalizate. Venind dintr-o zonă urbană dezvoltată, mi-a fost uşor să identific erorile pescarilor din Sf. Gheorghe, ce încearcă să se ridice la nivelul celorlalte localităţi ale ţării. România, la rândul ei, încearcă să se integreze spaţiului european. Oare nu cumva, la nivel naţional, facem şi noi greşeli similare? Cu siguranţă că da. Cum nu-mi propun să dau soluţii – oricum, nu le-ar lua nimeni în seamă – mă opresc aici.

 

Vineri, 19 august 2010, Centrul Cultural „Reduta”, Braşov
 Foto reporter

Festivalul internaţional „Cetatea Muzicală a Braşovului”

Aflat la ediţia a VIII-a, depăşind momentul penibil de anul trecut, când Consiliul judeţean nu a mai finanţat acest festival, Şerban Lupu, iniţiatorul şi directorul său artistic, de fapt sufletul festivalului, a reuşit să-l menţină în viaţă, evident, nu fără eforturi. Braşovul îi datorează cel mai important eveniment muzical al anului.

 Foto reporter Alături de Georgeta Stoleriu, Daniel Rubenstein, Lilian Akopova, sau Henri Bonamy, pe care i-am ascultat şi în ediţia precedentă, acum am avut ocazia să apreciem calităţile unor interpreţi ca Ilinca Dumitrescu, Jennifer Curtis, Götz Teutsch, Cordelia Höfer şi alţii.

Nu întâmplător, festivalul se încheie întotdeauna pe 19 iulie, ziua de naştere a lui George Enescu, căruia îi este dedicat festivalul, Şerban Lupu fiind un admirator al marelui predecesor şi unul dintre cei care promovează muzica sa în străinătate, ca interpret de talie internaţională, dar şi ca profesor la Universitatea din Illinois, S.U.A.

Pentru Sonata nr.2 op.121 în re minor pentru pian si vioara de R. Schumann, Şerban Lupu a ales-o ca parteneră pe Ilinca Dumitrescu. Alegerea s-a dovedit a fi inspirată, ei reuşind împreună o interpretare remarcabilă.

O altă interpretare ce se cuvine menţionată a fost şi cea a lui Jennifer Curtis, cu Sonata “Trilul diavolului” pentru vioară solo de G. Tartini, piesă de mare virtuozitate din secolul 18.

 

Marţi, 17 iulie 2010, Galeria „Europe”, Braşov
 Foto reporter

Vernisaj, Ileana Sbârcea Mureşanu

Autoarea se află la a 29-a (douăzeci şi nouă) expoziţie personală. Nu ştiu dacă este un record local, dar sigur este o performanţă remarcabilă.

Explicaţia poartă, cred, un singur nume: dragostea. Dragoste pentru pictură, dar mai ales dorinţa de a comunica cu semenii săi, pentru a le împărtăşi în felul ei, adică pictural, faptul că există şi că îi iubeşte.

Expoziţia actuală are, pe lângă lucrări noi, unele mai vechi, printre care remarcăm trei mari pânze pictate, amintindu-ne că, în urmă cu câţiva ani, catifeaua înnobilată astfel a făcut-o celebră, dacă nu cumva era deja.

Au vorbit: Nicolae Daicu, preşedintele filialei Braşov a Uniunii Artiştilor Plastici, Doru Munteanu, preşedintele filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor şi expozanta.

 

Miercuri, 11 august 2010, Centrul Cultural „Reduta”, Braşov
 Foto reporter

Vernisaj expoziţie Alexandru Gheorghiu

Subiectul expoziţiei este cunoscutul cartier Schei, din Braşov. Chiar dacă în majoritatea tablourilor se simte stilul celebrului Mironescu, mai ales în compoziţii, culoarea aparţine în exclusivitate autorului şi este una, pe cât de violentă, pe atât de decorativă.

Au vorbit Ana Cânpean, din partea gazdei, Eugen Moga, grafician şi scheian, şi Virgil Mihăilescu, consilier superior în Direcţia judeţeană pentru Cultură.

Despre tablourile lui Alexandru Gheorghiu, Eugen Moga a spus, printre altele: „Alexandru e un pictor al poeziei şi culorii. El şochează prin culoare, pictează cu sufletul. Se inspiră din Schei, dar îl trăieşte atunci când pictează.” „La Alexandru culoarea e adevărată, e la locul ei şi are încărcătură emoţională. În lucrările sale, corpurile se oglindesc unele în altele şi îşi împrumută parţial culoarea şi lumina. Toate aceste reflexe dau o tonalitate cromatică, ce generează o anumită emoţie. Culorile sunt combinate în aşa fel încât dominanta e o culoare caldă, ce oglindeşte atmosfera specifică Scheiului. Lucrările sunt luminoase şi pline de încărcătură spirituală.” „Culoarea lui explodează de bucurie, iar lucrările sunt pline de optimism.”

 

 

Interviu
 Foto reporter

De ce sonetul?

De la Corina Kiss avem un interviu mai vechi, dar care nu şi-a pierdut actualitatea. Poate fi citit prin Click aici

Cel intervievat este poetul braşovean Adrian Munteanu, aflat la al cincilea volum de sonete.

 

 

 

Marţi, 3 august 2010, galeria librăriei „Okian”, Braşov
 Foto reporter

Vernisajul expoziţiei de pictură „Cartea lui Iov”

László Rosinecz este numele autorului, ce şi-a propus ca, prin 21 de tablouri, să ilustreze cunoscuta poveste biblică a lui Iov.

El a păstrat stilul expoziţiilor anterioare, vizibil în special la cea de la Muzeul de Artă Braşov din 2004, intitulată „Poveste fără sfârşit”, în care temele religioase erau, de asemenea, prezente. Dacă atunci compoziţia tablourilor era dominată de tema subiect, acum, deşi subiectele sunt chiar mai concrete, se observă o preocupare crescută pentru aspectul pictural-estetic.

Prin câteva portrete fictive, ilustrându-i pe Iov şi prietenii lui, Rosinecz îşi etalează o altă latură a meşteşugului său artistic.

Au vorbit: Virgil Mihăilescu, Cristache Gheorghiu şi Teodor Lascu.
Speech-ul lui Cristache Gheorghiu poate fi citit prin clic aici.
Speech-ul lui Teodor Lascu poate fi citit prin clic aici.

 

 

Sâmbătă, 31 iulie 2010, galeria „Hora”, Braşov
 Foto reporter

Vernisajul expoziţiei de pictură „Aprozaru’ lu’ Costache”

Costache este numele autorului: Costache Popescu Ghergani. Popescu treacă-meargă; de ce şi Ghergani? – care este un sat în judeţul Dâmboviţa - nu ştiu. Ştiu însă că are talent. Am fost la vernisaj, am văzut expoziţia, aşa că pot face această afirmaţie în cunoştinţă de cauză. Am constatat că este încă tânăr şi, în consecinţă, sunt gata să-i acord circumstanţe atenuante pentru unele mici teribilisme, caracteristice vârstei, precum titlul expoziţiei sau tenta sexuală a unor tablouri. Justificarea titlului este alegerea legumelor ca subiecte ale unor tablouri, dealtfel foarte bine realizate. Pe de altă parte, ne impresionează calitatea unor gravuri, expuse – probabil – tocmai cu scopul etalării meşteşugului său. Da, Costache Popescu Ghergani este un excelent profesionist. Între cele două extreme, cu excepţia câtorva peisaje, majoritatea tablourilor ar putea fi etichetate ca fiind suprarealiste.

Prima sa profesiune a fost ce de economist, pe care a abandonat-o - înainte s-o înceapă - în favoarea picturii. Putem considera deci că are şi noroc, Academia de Studii Economice, pe care a urmat-o între 1993 şi 1997, având experţi în economia planificată, de care România nu ştie cum să scape. Iar dacă n-a fost noroc, ci o decizie conştientă, atunci putem nutri speranţa că numele său va figura printre cele mai ilustre ale artei plastice româneşti. Pentru moment, expoziţia sa este printre cele mai bune din Braşovul ultimilor ani.

 

Sâmbătă, 24 iulie 2010, galeria de artă a librăriei „Okian”, Braşov
 Foto reporter

Vernisajul expoziţiei de fotografie „La Habana”

După cum sugerează titlul, subiectele fotografiilor sunt culese din Cuba, unde expozantul a avut şansa unei călătorii în anul 2009.

Autorul se numeşte Adrian Andrunachi, iar fotografia este o pasiune a sa, ce s-a conturat încă de timpuriu, odată cu trecerea timpului devenindu-i un mijloc de exprimare artistică.

Stilul său este clasic, fără exagerările coloristice permise de tehnicile moderne, centrat pe subiect şi nu pe efecte exhibiţioniste. Fie că sunt de tip reportaj, fie că sunt rezultatul unor căutări estetice, aproape toate fotografiile reflectă sensibilitatea autorului în faţa spectacolului vieţii.

Din partea gazdei, au vorbit domnii Florin Ifrim şi Emil Benga, patronul librăriei.

 

Vineri, 23 iulie 2010, Muzeul de Artă Braşov
 Foto reporter

Vernisaj

Expoziţia este intitulată „MAEŞTRI AI PICTURII ROMÂNEŞTI” şi va dura până la 19 septembrie 2010.

Din prezentarea ei de către Muzeu, extragem: „Expoziţia îşi propune să prezinte publicului valori de artă românească din colecţia muzeului, a căror valorificare a fost neglijată în ultimii ani. În expoziţie figurează lucrări de artă inedite, prezentate publicului în premieră, expuse rar sau care nu au fost incluse în expunerea muzeului de câteva decenii. Expoziţia propune un parcurs care jalonează principalele momente din evoluţia picturii româneşti moderne, de la artiştii străini stabiliţi în Ţările Române în prima jumătate a secolului XIX până la afirmarea abstracţionismului în perioada postbelică.”

Curator al expoziţiei este domnul Radu Popica.

 

Joi, 22 iulie 2010, Librăria „Okian”, Braşov
 Foto reporter

Lansare de carte

Autor: CRISTACHE GHEORGHIU
Titlul cărţii: „Filosofia unui bolovan”
Invitaţi:
DORU MUNTEANU – preşedintele filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România
VIRGIL BORCAN – lector univ. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania”
Gazda manifestării, Florin Ifrim, a citit recenzia întocmită de Bianca Osnaga, documentarist la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”. Textul său poate fi citit la rubrica „Clubul cititorilor”.

Cristache Gheorghiu, născut la 2 mai 1937 în oraşul Roman, este absolvent al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi, fiind cunoscut ca scriitor si pictor. Alte carti publicate: Asforisme", Editura Universităţii Transilvania, Braşov, 2009 Remanenţe informatice" (culegere de comunicări ştiinţifice), Editura Universităţii Transilvania, Braşov, 2008 Memoriile unui căţel adult", Editura Aristarc, 2008 Where Is My Way? (în limba Engleză), Globusz Publishing, New York, 2008 Traditie sau liberul arbitru?", Editura Pastel, Braşov, 2007 Între două idealuri, Editura Dealul Melcilor, Braşov, 2005 America After America (în limba Engleză), Globusz Publishing, New York, 2000 Singur printre americani, Editura Ecran Magazin, Braşov, 1999

A fost o întâlnire caldă, prietenească şi festivă în acelaşi timp, la care a participat un numeros public de înaltă ţinută intelectuală.

 

Joi, 15 iulie 2010, Galeria KronArt, Braşov
 Foto reporter

Vernisaj expoziţie foto

Autor este o făptură firavă şi zâmbitoare, cu ochii mari, brunetă şi foarte tânără. Se numeşte Andra Secelean şi tocmai a terminat la Cluj Facultatea de Jurnalism.

Probabil că de la tatăl ei, Mihai Secelean, fost jurnalist şi el, a preluat înclinaţia către fotografie. Este o presupunere. Acum, Mihai Secelean se află în Suedia.

Şi-a intitulat expoziţia „Silent Dreams”. De ce pe englezeşte? Probabil din timiditate. Şi tot din timiditate cred că, prin titlu, a vrut să ne spună că, în spatele a ceea ce se vede se află mai mult. Ceea ce se vede arată bine. Unele fotografii sunt chiar bune.

Nu ne rămâne decât să-i urăm succes, fiindcă sensibilitate pentru arta fotografică are.

 

Vineri, 9 iulie 2010, Muzeul de Etnografie Braşov
 Foto reporter

Scheieni şi albumul lor de familie

Eugen Moga este autorul tuturor exponatelor din expoziţia organizată de Muzeul de Etnografie din Braşov cu titlul de mai sus.

„Scheienii şi albumul lor de familie” este şi titlul unei cărţi semnată de acelaşi Eugen Moga.

După prezentarea din debutul manifestării a doamnei dr. Ligia Fulga, directoarea Muzeului, au urmat proiecţia a două mici filme: un interviu filmat cu autorul şi un mic film-eseu realizat de fiul său, o sinteză a vieţii şi preocupărilor tatălui.

Frumos, cu suflet şi simţire a vorbit doamna profesor Steluţa Pestea Suciu. Ea a scos în evidenţă calităţile prietenului şi colaboratorului ei, Eugen Moga: un îndrăgostit al Scheiului, cascador, scenarist, poet, grafician.

Născut în 1942 în Schei, a urmat Facultatea de Biologie, unde şi-a dat seama de calităţile sale de grafician; toate desenele de flori, plante, muşchi, oase şi altele asemenea erau apreciate, solicitate şi copiate de către colegi. Atras de sport, a făcut karate, judo şi, mai ales, cascadorie, participând la realizarea filmelor româneşti din acea perioadă. A urmat Şcoala de Artă, unde a avut profesor, printre alţii, pe celebrul pictor al Scheiului, Ştefan Mironescu. El este, cu siguranţă, cel care i-a cultivat pasiunea pentru acest subiect. Eugen Moga a făcut însă mai mult decât artă: a cercetat cu instrumentele etnografului, pe teren, în arhive, în curţile localnicilor şi prin discuţii cu aceştia, tot ce putea să aibă legătură cu realizările remarcabile ale concetăţenilor săi: case, străzi, troiţe (multe dispărute azi), vechile mori de apă (toate dispărute). Au rezultat cărţi, toate însoţite de desene originale. Nici poezia nu i-a fost străină. Pentru o fire atât de pasională, nici nu era de mirare. Are deja câteva cărţi de poezie, subiectul multora fiind tot Scheiul, viaţa şi graiul scheienilor. Dacă în cercetarea etnografică a investit seriozitate, aici trăsătura sa caracteristică este umorul şi autoironia.

Prin dăruirea şi perseverenţa sa de-o viaţă, Eugen Moga a realizat o adevărată cercetare etnografică a troiţelor, morilor şi, în general, a vieţii scheienilor, la un nivel ce pune în umbră activitatea majorităţii etnografilor profesionişti.

 

Luni, 5 iulie 2010, Librăria „Şt. O. Iosif”, Braşov
 Foto reporter

Lansare de carte

Cartea se numeşte „Murim cu viaţa în braţe” şi este o culegere de articole publicate în intervalul 28 decembrie 2007 şi 16 mai 2010, în hebdomadarul „Ghimpele de Braşov”. Autor este Felicia Popa, vechi jurnalist, şef de staţie Antena 1 Braşov, unde moderează emisiunea „Insuportabil”.

Stilul direct, chiar dur, este percutant datorită umorului negru pe care îl practică. În prefaţă, Ion Popescu-Topolog îi caracterizează scrisul astfel: „. . . explodează, întreabă, invocă forţe mărturisitoare, rosteşte invective şi damnaţiuni, se revoltă, propune pedepse, aruncă blesteme şi varsă iertări. Prin toate acestea şi printr-o vorbire distilată – are un vocabular de argou şi satira de-a dreptul savuros – prin jocul de stiluri şi prin creionarea de personaje, . . . , avem în faţă o complexă comedie de moravuri, imagine a lumii de azi”.

Au prezentat scriitorii Ion Popescu-Topolog, Doru Munteanu şi George Puşcariu, precum şi Gabriela Daraban directorul Editurii Pastel.

 

Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 2, 2010
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 1, 2010
Clic aici pentru evenimentele din noiembrie-decembrie 2009
Clic aici pentru evenimentele din octombrie 2009
Clic aici pentru evenimentele din august-septembrie 2009
Clic aici pentru evenimentele din ianuarie-iulie 2009
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 4, 2008
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 3, 2008
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 2, 2008
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 1, 2008
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 4, 2007
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 3, 2007
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 2, 2007
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 1, 2007
Clic aici pentru evenimentele din august-decembrie 2006
Evenimentele lunii iulie 2006
Clic aici pentru evenimente mai vechi