Atena, 12-13 februarie 2012
 Fotografie preluată de la International Herald Tribune

Grecia într-un moment crucial

Sunt în Atena (Grecia) chiar acum, în aceste zile cruciale pentru viitorul ei.

În ultimele decenii, Grecia a beneficiat de investiţii şi împrumuturi avantajoase, pe care însă nu le-a restituit. Acum, economia ei depinde de un nou împrumut de la Banca Mondială, fără de care, în luna următoare va intra in colaps. Primind acest împrumut, situaţia nu se remediază, ci doar se amână. Ceea ce îi trebuie Greciei acum sunt măsuri de creştere a valorii produsului naţional, pentru care are nevoie de investiţii, iar investiţiile de investitori. Din păcate, odată păcăliţi, investitorii serioşi nu mai riscă.

Mai grav este că nu au nici soluţii eficiente. Pe de o parte sunt cei care au făcut avere, dar şi-au depus banii în străinătate, iar pe de altă parte se află oamenii simpli, fără cultură economică şi care sunt instigaţi la anarhie. Deşi Grecia este o ţară realmente democrată, incultura nu le permite să găsească soluţii. Parcurile, tavernele şi cafenelele sunt pline de oameni care discută politică cu ardoare, având ca singur efect manifestaţii de protest şi greve, care nu fac decât să distrugă şi ceea ce este cât-decât productiv.

Sunt foarte curios ce se va întâmpla în viitorul apropiat şi sunt şi mai curios să văd dacă acest exemplu – din păcate negativ – va da de gândit lumii.

 

 

Duminică, 5 februarie 2012, Atena

Majoritatea atenienilor cunosc limba engleză. Astăzi am avut o conversaţie cu unul dintre ei. Am început prin a-i spune că pămătuful ce-l ţinea în mână are culorile steagului românesc: roşu, galben şi albastru. Mi-a răspuns că pe el îl cheamă Vasilis. Discuţia noastră a continuat pe acelaşi ton de amicală înţelegere.

Sâmbătă, 4 februarie 2012, Atena

Se discută în aceste zile chiar şi în Parlamentul Statelor Unite despre efectele negative ale unor „reţele sociale” de tip Twitter, Facebook şi altele. Mă gândeam mai demult că Internetul este, poate, cea mai înaltă formă de democraţie imaginată până acum. Oricine poate culege informaţii, oricine poate introduce date. Încă mai cred că ar fi putut fi, dacă . . . Dacă toţi oamenii ar fi civilizaţi, adică s-ar respecta unii pe alţii şi fiecare şi-ar cunoaşte locul în societate, nu numai interesele. Apreciam, spre exemplu dezvoltarea explozivă a enciclopediei Wikipedia prin contribuţia voluntară a miilor de utilizatori. Şi nu numai Wikipedia! Google a devenit un motor de căutare formidabil. Se pare însă că prea multă democraţie strică. Dacă înainte găseai cu uşurinţă informaţiile care te interesau, astăzi, lista cu rezultatele căutării este poluată cu site-urile unor societăţi comerciale ce-şi fac publicitate, ba chiar şi de blog-urile copiilor. Dacă li s-ar interzice acestora dreptul de a se afla în treabă, vor protesta că li se ştirbesc drepturile lor democratice. Şi chiar dacă interdicţia li s-ar impune, vor găsi metode pentru a-şi continua infiltrările, fiindcă isteţimea nu le lipseşte. Efectul va fi crearea de către specialişti a unor reţele separate de comunicare, eventual cu alte tehnologii, cu acces limitat la membrii reţelei. Vor acuza atunci societatea ca fiind elitistă, ne-democratică, şi vor avea dreptate, fără să observe că ei au fost autorii transformării.

 

 

Düsseldorf, Germania
Foto reporter

Concert de Anul Nou

Seria concertelor de Anul Nou de la Düsseldorf, Germania, a fost deschisă de către Corina Kiss. În sala de concerte a Centrului Bechstein, pe lângă lucrări de Chopin, Strauss, Godard, Rosas, s-a putut auzi şi celebra lucrare „Valurile Dunării” a dirijorului şi compozitorului român Iosif Ivanovici.

Iată traducerea prezentării făcută de către organizatori: Pianista Corina Kiss Corina Kiss provine dintr-o familie de muzicieni şi a primit primele lecţii de pian la vârsta de trei ani. La o vârstă fragedă, ea a dat concerte solo şi a câştigat numeroase premii naţionale. Corina Kiss a absolvit Universitatea de muzica din Bucureşti şi este lector de pian în Düsseldorf începând din 2004. Activitatea de concert a condus-o prin Europa şi în Statele Unite. Are, de asemenea, apariţii de radio şi televiziune.

Prin clic pe fotografia alăturată se accesează un fragment din concert dintr-o înregistrare pe YouTube.

 

 

Duminică, 29 ianuarie 2012, Atena

Nikos Kazantzakis, în „Ultima ispită a lui Hristos”, redeschide dezbaterea chiar pe temele principale a Creştinismului. El sugerează explicaţii logice ale comportării principalelor personaje ale Noului Testament şi propune confruntarea opiniilor, cu precizarea că „Bocetul n-a adus niciodată vindecare”. Iuda, spre exemplu, era preocupat de problemele curente (ocupaţia romană etc.) şi nerezolvarea lor îl făcea rău. Iisus, în schimb, visa şi era bun. Magdalena este o femeie curajoasă; ea este însăşi viaţa.

Da, Biblia este o carte de înţelepciune. Trebuie doar citită ca atare, şi nu aşa cum o interpretează simplist preoţii.

Pe de altă parte, Mythos înseamnă poveste, legendă. Nimeni nu pretinde că miturile sunt adevărate. Câtă deosebire între religiile actuale – care pretind că doctrinele lor conţin adevărul – şi predilecţia pentru dezbatere a grecilor de altădată . . .

Atena, zeiţa înţelepciunii, este reprezentată cu lance şi scut. Ar trebui să tragem concluzia că înţelepciunea trebuie apărată? E clar că ea nu se impune de la sine şi se pare că este vulnerabilă. Aşa o fi?

Desigur, zeiţa era şi apărătoarea cetăţii Atena (o revenire simplistă la credinţa în idoli). Dar cetatea Atena se dorea şi ea un model de înţelepciune. Era o aspiraţie, adică ceva ce orice poveste, inteligent scrisă, încearcă să ne spună. Iată diferenţa dintre cele două nivele de înţelegere.

Asemănarea fonetică dintre cuvintele înţelegere şi înţelepciune nu este deloc întâmplătoare. Trebuie mai întâi să înţelegi, pentru a aspira la înţelepciune, ceea ce doctrinele nu fac.

 

 

Montreal, Canada

Concert de Crăciun

De la Ioana Gherman, iniţiatoarea şi dirijoarea corului „La Muse” din Montreal, am primit înregistrarea concertului de crăciun.

Invitaţi au fost: Marina Negruta, soprană; Diana Virlan, alto; David Litwin, tenor; Catalin Stoleru, bariton; Eugen Dragos Voicu, bariton şi Monica Hurdubei, pian.

Înregistrarea, semnată Andrei Vasile, este accesibilă prin click aici, la adresa http://vimeo.com/35067824

 

 

Duminică, 15 ianuarie 2012, Atena, Grecia
 Foto reporter

In memoriam

Nu ştiu cum s-a serbat în România aniversarea lui Eminescu. Aici, în Atena, noi am căutat un arbore înflorit.

 

Clic aici pentru evenimentele din semestrul 2, 2011
Clic aici pentru evenimentele din semestrul 1, 2011
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 4, 2010
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 3, 2010
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 2, 2010
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 1, 2010
Clic aici pentru evenimentele din noiembrie-decembrie 2009
Clic aici pentru evenimentele din octombrie 2009
Clic aici pentru evenimentele din august-septembrie 2009
Clic aici pentru evenimentele din ianuarie-iulie 2009
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 4, 2008
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 3, 2008
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 2, 2008
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 1, 2008
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 4, 2007
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 3, 2007
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 2, 2007
Clic aici pentru evenimentele din trimestrul 1, 2007
Clic aici pentru evenimentele din august-decembrie 2006
Evenimentele lunii iulie 2006
Clic aici pentru evenimente mai vechi