EVENIMENTE

 

29 martie 2007 – Casa „Stefan Baciu”

Medalion literar-artistic

 

În ciuda unor evenimente mondene ce au cooptat intelectualitatea braşoveană, sau poate tocmai de aceea, discuţiile dintre cei câţiva participanţi la manifestarea organizată la Casa „Ştefan Baciu” au fost deosebit de animate şi interesante. Oameni de litere, medici, artişti, ingineri, etc., au exprimat opinii din tot atâtea puncte de vedere.

Primul „subiect” a fost Nicolae Cătănoiu. Braşovean prin naştere (10 noiembrie 1925) şi educaţie, devenit un adevărat globe-trotter, mai cunoscut ca Nicholas Catanoy, este asimilat Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj.

 

          Felicitări pentru aducerea în memoria noastră a unui braşovean uitat merită doamnele Carmen Andrei şi Steluţa Suciu.

 

Afişul manifestării l-a prezentat în mod derutatnt ca „Nick Catany”, ceea ce poate sugera o idee asupra răspunsului la întrebarea „de ce este acest autor cvasi-necunoscut în Braşov?”, întrebare legitimă dacă avem în vedere că este:

 

-         Redactor şef al revistei tetra-lingve  Romanian Convergences (1984-1986);

-         Membru al Uniunii Scriitorilor din Germania şi al Uniunii Scriitorilor din România;

-         Membru al Asociaţiei Scriitorilor şi Publiciştilor Medici;

-         Membru al societăţii Hesperus;

-         Membru al Academiei de Ştiinte, Literatură şi Arte;

-         Membru plin al Academiei Româno-Americane (Full Member of ARA, American Romanian Academy of Science and Arts USA)

-         Membru Bund deutscher Schriftsteller;

-         Membru al asociaţiei Balkanromanisten Verband

-         Membru de onoare al mai multor grupări şi asociaţii literare

-         Redactor afiliat la revistele Cronica şi Poezia.

-         Are colaborări la peste 80 de reviste literare, cotidiene, radio şi televiziune. (România, Germania, Elvetia, USA, Canada). 

(Am extras din articolul semnat Tudor Negoescu şi publicat în revista pe internet a Asociaţiei Germano-române AGERO)

 

 

 

 

 

 

 

Bianca Azurovschi a recitat din poziile lui Nicolae Cătănoiu.

 

 

          Doamna Bunaciu Lucia a evocat amintirea acestuia, a atmosferei timpului, precum şi a unora dintre cunoştintele comune. „Pentru că nu am avut surori” - ne-a spus domnia sa - „ci numai frati, în afară de colegele mele, am avut foarte mulţi prietenii, prietenii lor şi colegii lor. Cu toţii eram la liceu. Dintre toti, Nicu Cătănoiu mi-a fost cel mai apropiat pentru că a fost un tânar extraordinar de sensbil, ceea ce era neobişnuit la vârsta aceea, mai ales la băieţi. Poate şi pentru că şi-a pierdut mama de tânăr şi asta la marcat pentru toată viaţa dar pentru că şi atunci scria şi iubea poezia. Cum şi mie mi-a plăcut foarte mult poezia am fost mai apropiat de el decât de toţi ceilalţi. A fost primul dintre noi arestat, primul care a făcut închisoare. A fost printre primii care a plecat din ţară, a rămas unde s-a dus, n-a mai venit înapoi şi s-a realizat şi ca medic şi ca poet şi ca prozator şi ca om de cultură.”

 

          Un intermezzo binevenit l-au furnizat elevele Mirela Kiricescu şi Georgiana Tomescu, interpretând dublu concert pentru vioară de Bach. Chiar dacă interpretarea nu a fost perfectă, fapt explicabil dat fiind vârsta fragedă a violonistelor, strădania lor a fost bine primită şi răsplătită cu binemeritate încurajări şi – evident – aplauze.

 

 

 

 

 

          Valentin Iuliano, artist plastic, a fost eroul celei de a doua părţi a medalionului. Pentru a-şi ilustra crezul său artistic, s-a folosit de două tablouri dintr-o suită pe care a intitulat-o „Hrana”. Nu este vorba doar de hrană ca aliment, ci de un concept mai larg, ce pleacă de la sursele primare şi se încheie cu „hrana spirituală”, ilustrată ca o speranţă printr-o poartă luminoasă, pictată în nuanţe de oranj pe un fond rece, albastru.

 

 

 

 

22-25 martie 2007 – Târgul internaţional de carte şi muzică „EXPO LIBRIS”

Eveniment prea cunoscut pentru a mai avea nevoie de prezentare. Ne mulţumim doar să-l menţionăm. Manifestarea a fost deschisă de către Virgil Oniţă, din partea organizaţiei „Libris Cultural”, ca organizator. Au mai vorbit; George Scripcaru, primar al Braşovului, Adrian Maxim, din partea Consiliului Judeţean Braşov, Elena Helerea, prorector al Universităţii Transilvania, Doru Munteanu, preşedinte al filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor.

 

 

 

O menţiune deosebită pentru participarea consistentă a marilor edituri din Bucureşti şi nu numai. Pe întreaga perioadă a târgului, multiplele lansări de cărti, CD-uri, mese rotunde pe diferite teme, seminarii, etc., au făcut ca manifestarea să fie una dinamică şi nu doar o expoziţie.

 

 

 

22 martie 2007 – Comemorare Ioan Victor Pica

 

S-a născut la echinocţiu, în 22 marite 1933 şi a murit în 2 aprilie 2003. După o viata în care a cunoscut închisorile comuniste dar şi tribuna parlamentului, a lăsat un nume în lumea literaturii. Evenimentul a fost organizat de familie (Pica Elisabeta, Pica Leonard-George şi Pica Anisia) şi a avut loc la Galeria KronArt. Din păcate, tocmai prezenţa colegilor de litere a fost abia simţită.

 

 

 

 

 

22 martie 2007, Muzeul de Artă

 

 

Ora 13: Venisaj Liviu Cihodaru – „Portretul”

 

 

 

Ora 14:

Vernisaj Valeria Petriu:

Icoane pe sticla

 

 

 

 

 

 

 

 

20 martie 2001, Galeria KronArt

Lansare de carte

          De fapt au fost cărţi, mai exact două: „Culisele clipei”, de  Ecaterina Pavel şi „Iridiologie clinică”, de dr. Vasile Alexandru Melnic.

 

          Prima observaţie notabilă este constatarea ca, în peisajul cultural al Braşovului, Galeria KronArt devine din ce in ce mai mult un punct de interes autentic. De data aceasta a fost chiar aglomeratie. E drept ca una dintre cauze a fost faptul ca cele doua carti sunt de domenii foarte diferite, ceea ce a atras audienta din doua categorii diferite de persoane. Fiecare dintre ele, insa, ar fi reusit sa umple salile. Cea a doctorului Melnic datorita interesului medical. Cealalta datorita calitatilor literare.Transcriem aici textul Feliciei Popa, tiparit chiar in carte:

 

Prin „Culisele Clipei”, Ecaterina Pavel sparge cortina timpului.

Depotrivă lucidă şi rafinată, inocentă şi matură, autoarea comunică, alternativ, tonuri viguroase de hohot şi speranţă, rugă şi iertare, spaimă şi revoltă.

Scrisul, aparent confesiv, este deturnat în profunzimile realului, trecut prin baia de foc a verbului autoarei, care nu se dă dusă la periferia clipei.

Cartea va constitui un reper a scrisului românesc.

 

          Elogiile n-au lipsit nici din speech-uri. Au fost multe şi au venit din partea unor persoane cu greutate în cultura braşoveană.

 

          Au vorbit Gabriel Stan, Doru Munteanu, Virgil Borcan, Dan Mihăilescu,

Felicia Popa, Claudiu Coman şi alţii.

 

          Recomandările către tânăra autoare, chiar dacă n-au fost – toate – foarte înţelepte, ele au fost făcute cu cele mai bune intenţii. Dat fiind talentul său, sperăm că va avea discernămâtul necesar să-şi urmeze vocaţia.

 

 

19 martie 2001, Galeria „Europe”

Vernisajul expoziţiei profesorilor de artă

 

Şi-a expus lucrările: Jakab Abraham, Zoltan Albert, Viorica Ardeleanu, Simona Cadar, Nicolae Daicu, Gabriela Marica, Mariana Mattis, Cornelia Mihai, Gabriela Radu, Marcela Radulescu, Adrian Timar şi Nicolae Truţiu.

 

 

Se spune că artiştii, de cele mai multe ori în mod inconştient, reflectă prin lucrările lor starea societăţii în care trăiesc. Nu disperaţi, totul este trecător!

 

 

 

19 martie 2007, Casa Baiulescu

Lansare de carte

 

Se numeste „Cetatea da gând – Scrieri din tinereţe” si apartine lui Valeriu Iordan Popescu. Contine atat poezii, cat si proza. În loc de orice altă prezentare, reproducem textul semnat de Ion Brad şi tipărit pe coperta a patra a cărţii.

“Având în faţă şi citind manuscrisul cărţii „Cetatea de gând - Scrieri din tinereţe”, m-am convins încă o dată de ceea ce ştiam mai de mult; Valeriu Iordan Popescu este un poet adevărat, un liric meditativ, căruia-i stă bine când face incursiuni în istorie, ca şi în peisajul familiar al Braşovului.

 

Surpriza şi mai plăcută la această lectură au fost paginile de proză. Din tinereţe sau nu, scrise cu o mână sigură, de prozator stăpân pe mijloacele sale de expresie, marea varietate a temelor dezbătute, prin personajele lor vii, convingătoare, este dovada certă că talentul nativ, dublat de o cultură profundă, îi poate da măsura integrală indiferent de vârstă.

 

Să-i aşteptăm, aşadar, cu deplină încredere, alte şi alte cărţi separate, de poezie şi de proză ale colegului nostru din Braşov, vechiul şi renumitul centru de cultură românească.

 

Bucureşti, februarie 2007”

Au vorbit Victor Bibicioiu, consilier al Casei de Editură şi Impresaritat „EURO-ASIA”, compozitorul Virgil Mihăilescu, şi scriitorul Mircea Brenciu.

 

 

Trei eleve ale Şcolii de Artă din Braşov au interpretat două lieduri compuse de Virgil Mihăilescu pe versurile autorului.

 

 

 

 

 

 

Cu acelaşi prilej a fost lansat site-ul http://silkhighway.eu/, deschis în cadrul Fundaţiei EURO-ASIA, al carei scop este promovarea relaţiilor culturale de pe vechiul Drum al mătăsii, prin participari contemporane.

 

16 martie 2007, Galeria KronArt

 

De data aceasta a fost chiar o serată. A început la ora 18. Participanţii au fost aproximativ aceiaşi, ceea ce este foarte bine, fiindcă ne indică un o tendinţă de intrare în tradiţie. Am zis aproximativ, pentru că am văzut şi feţe noi, ceea ce este şi mai bine, semn că manifestările desfăşurate aici stârnesc din ce în ce mai mult interes.

 

 

 

 

Motivaţia a fost aceeaşi: festivalul „Primăvara poeţilor”. Cu versuri, proză sau muzică, ne-au delectat Răzvan Ionescu, Adrian Micu, Ecaterina Pavel, George Puşcariu, Dan Moruzi, Andrei Ralea, Dalma Kovacs, Duo Pojar Nicolae & Mihai Târnovschi şi alţii.

 

 

O notă deosebită pentru Ecaterina Pavel, căreia i-am dedicat o pagină în rubrica „Literatură”, cât si pentru Răzvan Ionescu, ce a citit un fragment interesant dintr-o carte ce urmează să apară.

 

 

 

13 martie 2007, Galeria KronArt

I-am fi spus serată literar-muzicală, dacă nu s-ar fi desfăşurat în plină zi. Dar ce importanţă are denumirea? Important este că a fost  o manifestare de bună calitate.

 

În atmosfera deja obişnuită a locului, s-a recitat poezie, s-a cântat, autorii au citit din creaţiile lor.

 

Cine? Ecaterina Pavel, George Puşcariu, Dan Moruzi, Mircea Brenciu, Emil Brumaru, Răzvan Ionescu şi alţii. Ordinea este întâmplătoare. Îi recunoaşteţi?

 

 

 

 

Au cantat:

Dalma Kovacs

Pojar Nicolae şi Mihai Tarnovschi

 

 

Martie 2007, Galeria „Europe”

Expune Mihai Chiseliţă

 

Deşi este absolvent al Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, bunele influenţe ale şcolii clasice ruse dobândite în tinereţe se fac încă simţite. Născut în Bucovina de nord în 1964, a fost şcolit mai întâi la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău. A avut numeroase expoziţii personale şi de grup, iar în prezent lucrează mai mult în Portugalia. Pictura lui vorbeşte însă singură, ea fiind singura care îl reprezintă cu adevărat.

 

 

 

7 martie 2007-03-08, Muzeul de artă

Sala mare – Vernisajul expoziţiei de sculptură Kovács Géza

 

Începând de astăzi găzduim la Muzeul de Artă Braşov expoziţia unui artist în a cărui artă se întrezăreşte o adevărată provocare. Domnul Kovács Géza ne obligă să regândim modul în care ne raportam, în mod obişnuit, la opera de artă. Provocarea rezidă chiar în materialul din care plăsmuieşte multe din creaţiile sale. Fierul, un metal atât de puţin nobil, pe care nu-l asociem îndeobşte cu creaţia artistică. Sculpturile sunt asamblate din obiecte scoase din uz, abandonate la fier vechi, recuperate şi refolosite ulterior. Sunt obiecte depreciate, decăzute. Însă, intrate pe mâna artistului, suferă o transfigurare calitativă. Banalul se transformă în excepţional, metalul este înnobilat. Lucrările expuse demonstrează că arta nu este condiţionată de preţiozitatea materialului. Orice material, oricât de banal, poate fi însufleţit de artist. Aproape din orice material se poate plăsmui o operă de artă. Chiar dacă instrumentarul rustic, cu o notă arhaică, la care face apel artistul rămâne recognoscibil, atenţia ne este atrasă imediat de întreg, de un sens, de o semnificaţie superioară căutată în fiecare compoziţie.

Domnul Kovács Géza, după cum mărturisea, a ajuns într-un mod fortuit la această formulă artistică, silit de dificultăţi care nu sunt străine artiştilor de la noi. Spre meritul său a reuşit să convertească adversităţile într-o creaţie valoroasă. Chiar dacă la noi demersul său artistic rămâne excepţional, prin alte părţi, şi mă gândesc mai ales la Occident, se bucură de un real succes.

La fel de sugestiv sunt exploatate şi posibilităţile proprii altui material. Când recurge la bronz capacitatea gestului creator de a semnifica rămâne la fel de viguroasă. Bronzurile sale sunt închegate structural într-un mod mai unitar, dictat de specificul materialului, dovedind o stăpânire desăvârşită a potenţialului său plastic.

Sinteza plastică realizată de domnul Kovács Géza se sustrage încadrării fără echivoc în categorii predefinite, cum sunt abstracţionismul sau figurativul. Deşi predominantă este tendinţa spre abstractizare, referinţa la realitate nu dispare cu totul, iar figurativul rămâne numai sugerat. Constant este doar refuzul închiderii într-o formulă artistică predeterminată, într-un anumit stil.

Fiecare lucrare este o sugestie conceptuală şi totodată o enigmă, pe care oricât o aprofundăm, reuşeşte întotdeauna să eludeze descifrarea sa fără rest. Deşi intuim sensul, deşi întrezărim semnificaţia fiecărui obiect, ceva rămâne de fiecare dată indescifrabil, misterios. Mesajul încorporat în fiecare nu este unul nemijlocit, ci unul care ne invită să căutăm cheia interpretării sale. Este de altfel propriu operei de artă veritabile să nu ofere răspunsuri de-a gata. Rolul său este de a stimula, de a incita, de a ne obliga la reflecţie pe fiecare în parte.

Radu Popica

Muzeograf

Sala mică – Vernisajul expoziţei Tudor Meiloiu & Nicolae Ionescu

 

Pictura domnului Tudor Meiloiu dovedeşte remarcabile calităţi decorative. Dar decorativul nu este rezultatul unei atitudini estetizante de natură programatică. Nu este căutat înadins. Este doar un efect secundar. Altceva primează. Aspiraţia spre surprinderea calităţii transcedentale a naturii, a simbolisticii sale ubicue. Natura este subiectul central al creaţiei sale. 0 natură spirituală, eflorescentă, suprarealistă, în care predomină motivele vegetate şi care exprimă o puternică tonalitate muzicală. Pictura sa este o întoarcere spre un stadiu primordial al lumii, spre puritatea originilor. Este locul de refugiu al artistului. 0 cale de evadare din imediatul cotidian.

 

Spaţiul plastic luminos degajă o atmosferă calmă şi senină, lipsită de contradicţii şi frământări. Cromatica rafinată se subsumează unui desen ferm şi expresiv. Volute, arabescuri, o caligrafie flamboiantă cuprinde spaţiul plastic aproape în totalitate. Se naşte o întreagă lume populată de minunate forme fantastice. Lucrările expuse indică o creaţie de complexitate deosebită şi un artist original, aflat la apogeul maturităţii sale creatoare.

Radu Popica

Muzeograf

 

Nicolae Ionescu, bucureştean ca şi Tudor Mieloiu, a prezentat lucrări de grafică. Spre deosebire de prietenul sau, el se autodeclară un îndrăgostit de natură, ceea ce se vede limpede nu numai din subiectele alese, dar şi din modul de tratare. Vegetaţie, pietre, orice îşi găsesc reprezentarea nu atât prin formă, cât prin textură şi culoare, dovedind o pătrundere intimă în interiorul obiectului şi nu doar o reprezentare a aspectului său exterior.

 

 

 

1 martie 2007 – Casa Baiulescu

Elena Susanu n.Cimpoi lansează albumul său de pictură

 

Au vorbit Gabriela Daraban, George Năstasoiu, Al. Lemeny şi, bineînţeles, autoarea.

 

 

 

 

 

 

27 februarie 2007 Recital instrumental

Corina Spătaru – vioară

Olga Babadjan – pian

 

In program lucrări de J.S. Bach, L. Van Beethoven, J. Brahms, C. Franck

Sala mare a Muzeului de Artă

Imagini de la repetiţie

 

 

 

 

 

21 februarie – 4 martie, Muzeul de Artă

Sala mare - Expoziţie foto, Mihai Moiceanu

 

Cu o activitate prestigioasa şi exclusivă în domeniul fotografiei, Mihai Moiceanu simte nevoia exprimării de sine într-o nouă expoziţie personală, care repertoriază într-un nou ciclu obsesiile stilistice, tematice şi tehnice care-l definesc pe acest artist-fotograf în efortul său creativ. Peregrinările sale prin lume sunt fructificate în imagini deosebit de spectaculoase, viziuni ale unui spirit meditativ, apt să-şi justifice printr-o adâncă reflecţie fiecare pată de culoare, ca şi coerenţa ansamblului. Fotograful îşi selecţionează elementele prin decuparea din contextul dat, efectul acestei eliberări din context fiind o perpetuă stare de glisare între real şi imaginar şi o transpunere într-o nouă sintaxă plastică. De data aceasta avem în faţă traseul montan al Alpilor, reprodus cu o intensitate coloristică ce transformă peisajul într-o natură fantastică, rece, pură, şi care dă fiori privitorului prin perfecţiunea sa.

 

Veronica Bodea Tatulea

 

 

Sala mică: Expoziţie de artă plastică, Cristache Gheorghiu

 

Cristache Gheorghiu este un pictor care lucrează cu nedisimulată plăcere la tablourile sale. Păstrând respect datelor realităţii percepute, cultivă un figurativ decantat, din care transpare necesitatea unei sincere şi tandre confesiuni.

 

 

 

 

 

Refuzând pura spontaneitate şi stăpânit de mirajul evaziunii către inefabilul unor realităţi posibile, rezultate din filtrarea faptelor trăite şi proiectate într-un univers cosmic, creează interesante simfonii cromatice.

 

Materia cromatică vitalistă, probabil potrivită temperamentului său, este disciplinată într-o oarecare măsură spre semne structurate, care deseori izbucnesc în energii cromatice intense, electrizate. Temându-se de monotonie, organizează imaginea în formaţiuni de fâşii cromatice, care asamblează ferm fragmentele tensionate, în compoziţii aflate la hotarul dintre ordine şi haos...

 

Veronica Bodea Tatulea

 

Aniversare

S-au împlinit 130 de ani de la naşterea lui Sextil Puşcariu. S-a întâmplat la 5 ianuarie 1877.  Ne cerem scuze pentru întârziere. Cel care ne-a amintit este George Puşcariu, care a publicat în Gazeta de Transilvania un articol pe această temă. Cu permisiunea autorului, îl reproducem la rubrica noastră de literatură. Este accesibil şi printr-un clic chiar aici.

 

Februarie 3

Casa Baiulescu, Lansare de carte

Daniel Drăgan, Apel la memorie, Editura Arania

 

A prezentat Ion Topolog Popescu.

 

Au vorbit Mona Mamulea, Mircea Brenciu şi Aurel Ion Brumaru. Autorul a citit două capitole din propria-i carte.

 

„Scriitorul care în 1966 înfiinţa la Braşov celebra revistă ASTRA se destăinuie acum, şi o face fără rezerve, onest şi lucid. Daniel Drăgan vorbeşte despre regimul totalitar din interiorul acestuia. Ce loc a ocupat în ierarhiile puterii şi cine erau cei care o serveau? Până unde a fost dispus să meargă? Care au fost raporturile sale cu fosta Securitate? Cine pe cine a manipulat şi în numele a ce? Faţă în faţă cu propria sa conştiinţă, scriitorul Daniel Drăgan se expune pe el, cel de atunci, cu sinceritate, cu demnitate şi cu talent narativ.”

 Mona Mamulea

 

Aniversare

250 de ani de la prima gramatica romaneasca

 

O datorăm lui Dimitrie Eustatievici Braşoveanul, ce a trăit între 1730 şi 1796.

 

Interesante şi instructive detalii ne dă pr.prof.dr. Vasile Oltean.

 

 

Le găsiţi în rubrica noastră de literatură, sau prin clic aici.

 

 

 

 

Ianuarie 26

Lansare de carte

 

 

De fapt au fost două lansări:

 

Dacia – Grădina Maicii Domnului de Liviu Pandele;

 

In Slujba Neamului Românesc - Portrete Artriste de Gheorghe Păşescu, Petru Istrate şi Liviu Pandele

 

 

Au vorbit acad. Alexandru Surdu, prof.univ. Saon Stelian, autorii şi alţii.

 

 

 

 

 

 

 

Ianuarie 17, 2007

Muzeul de Artă – Salonul judeţean de artă contemporană, 2007

 

Ne aflăm în faţa unei performanţe cultural-artistice de o importanţă majoră.

Muzeul de Artă Braşov şi Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Braşov, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov, oferă acest „Salon Judeţean” publicului iubitor de ARTĂ.

Ianuarie 2007, prin aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, are şi o semnificaţie istorică deosebită. Cu expoziţia de faţă şi tipărirea catalogului (71 de artişti) ce reprezintă inventarierea vizuală a momentului, marcăm acest eveniment.

Artiştii traduc şi imită lumea, dar creează prin multitudinea ideilor, tehnicilor de abordare şi gradul înalt de profesionalism.

Etalarea creaţiei artistice actuale este „cartea noastră de vizită” cu care dorim să acţionăm în decursul anilor.

 

Bartha Árpád

Directorul Muzeului de Arta Braşov.

 

 

          Oferind certitudinea unui spaţiu expoziţional elegant, situat în centrul spiritual al oraşului, Muzeul de Artă Braşov a devenit parcă de la sine înţeles locul de desfăşurare pentru anualele de artă plastică ale filialei locale U.A.P. Mulţumiţi de generoasa ofertă a acestei instituţii, artişti din diferite generaţii, care constituie confreria plasticienilor braşoveni, vin să-şi prezinte în faţa publicului lucrări din producţia lor recentă, opere menite să ilustreze secvenţe din preocupările de durată ale fiecăruia.

          Alături de seniorii artei braşovene expun, ca de fiecare dată, mulţi artişti din generaţia tânără, care nu se feresc în general de perpetuarea unor certitudini, nu renegă anumite dimensiuni ale tradiţiei şi uneori nici unele dintre funcţiile convenţionale ale artei-cum ar fi aceea de a plăcea. Asumându-şi din start o libertate de exprimare prin lărgirea la maximum a mijloacelor de expresie puse în operă, artiştii braşoveni beneficiază şi de o unitate de viziune, lucrările lor definind un spaţiu cultural foarte limpede, marcat de spiritul locului şi în acelaşi timp de o dimensiune autobiografică. Aceasta nu exclude evidenta diversitate stilistică, artiştii găsind resursele ce le permit să păşească dincolo de convenienţe, cu un adaos de originalitate ce-i fereşte de imitarea contemporanilor precum şi de epuizarea propriilor capacităţi de autoînnoire.

          Expoziţia reuşeşte să evidenţieze un caracter unitar care nu presupune uniformitate, lucrările atingând atât problematica figurativului, nevoia de imagine recognoscibilă, ducând până la implantarea imaginii fotografice în opera grafică sau picturală, cât şi pe aceea a abstracţiei. Dincolo de polaritatea tematică s-a putut sesiza de-a lungul anilor o unitate deocamdată greu de definit, descifrabilă atât în gama largă a procedeelor, în special a alfabetului de semne plastice care se vădesc a fi de o mare modernitate, cât şi la nivel tematic. La fiecare autor, ciclurile de lucrări au apărut în înlănţuirea lor firească, reconstituind o lume unde existentul şi imaginarul se întrepătrund şi uneori se identifică. Orice demers analitic comparativ, subliniind deosebirile, va sfârşi prin a accepta ideea de complementaritate, arta neputând ignora raporturile individului cu sinele şi cu Universul, şi deşi atitudinea artistului faţă de lume diferă de la o epocă la alta, reflectând schimbările unor concepţii filosofice, artiştii reacţionează mereu în acelaşi fel, sub incidenţa binomului subiectiv-obiectiv.

          O expoziţie de grup evidenţiază adevărul că artistul autentic este de fapt creatorul unei singure „opere”, unitară în detaliile şi în ansamblul ei, opera care se constituie în cele din urmă într-o unică şi convingătoare formă expresivă. Deşi orice formă expresivă autentică îşi are partea ei de joc, aparent liberă de orice constrângere şi perfect gratuită, parte care conferă formei valenţe artistice şi o libertate care nu este însă deloc liberă, căci ea este nevoită să evolueze între nişte cadre extrem de rigide care constituie coerenţa internă a obiectului artistic.

          Expoziţia trimite în zone artistice multiple dar, cum am mai afirmat, este sugestivă şi evident coerentă, reuşind să se constituie într-o unitate expresivă de sine stătătoare şi prin aceasta eficientă sub raport estetic. Ca şi ediţiile precedente, şi cea din 2007 este o mărturie a calităţii eşantionului matur al plasticii braşovene, o expoziţie în care mai junii confraţi îşi manifestă înţelepciunea de a învăţa continuu, fiecare artist utilizându-şi capacităţile într-un limbaj plastic exprimat cu mult curaj şi fără inhibiţii.

          Sub deviza „să cauţi la nesfârşit într-un cosmos inepuizabil”, această expoziţie conţine lucrări săvârşite cu sensibilitate şi eleganţă, definind o viziune de ansamblu pe gustul întregului spectru de vizitatori posibili, provocându-i la un dialog cu arta într-un ton sărbătoresc, ce transformă cel mai anodin motiv într-un fapt intens plastic.

 

 

Veronica BODEA TATULEA

MUZEUL DE ARTĂ BRAŞOV

Ianuarie 2007   

 

 

Muzeul de Artă Braşov găzduieşte pentru al patrulea an consecutiv „Salonul Anual”. Participanţii sunt:

-         artişti plastici care s-au impus prin creaţia lor de-a lungul anilor în peisajul cultural românesc în general şi braşovean în special;

-         tineri plasticieni talentaţi care se află pe drumul consacrării;

-         artişti plastici asociaţi (din alte filiale) legaţi afectiv de oraşul nostru.

Numărul mare de lucrări de artă poartă marca inconfundabilă a profesionalismului. Faptul că numărul participanţilor a crescut vertiginos în ultimul timp atenţionează că în viaţa culturală a municipiului Braşov se întâmplă un reviriment. O expoziţie cum este acest Salon permite comparaţii şi autoevaluări stimulatoare în planul creaţiei, iar în unele cazuri poate provoca schimbări de atitudine, poate reda curajul, motivaţia şi încrederea. Confruntarea care are loc în ultimul timp în plan estetic este benefică atât pentru artiştii care expun cât şi pentru publicul care contemplă lucrările expuse.

Actualul Salon se impune prin ţinută, diversitate şi calitate. Sper să rămână în memoria cetăţii mulţi ani de acum încolo.

Nicolae Daicu

Preşedinte Filiala din Braşov a UAPR

 

Ianuarie 15, 2007

Centrul Cultural „Reduta”

 

După o lungă perioadă în care aproape că uitasem – în ciuda renovării remarcabile – că Centrul Cultural „Reduta” poate avea şi unele activităţi, iată că revirimentul se produce şi braşovenii sunt din nou atraşi către acest vechi punct de interes intelectual. Ce-i drept, nu printr-o activitate proprie, ci prin una de împrumut, dar tot e ceva. Este vorba despre o expoziţie itinerantă a figurilor din ceară. Organizatorii expoziţiei sunt doi tineri, unul din Timişoara şi altul din Chişinău. De la ei am aflat şi câteva detalii. În primul rând că sursa lucrărilor este o echipă de peste 300 de sculptori, istorici, fotografi, implantatori de păr, informaticieni, machiori şi mulţi alţii de la o secţie a Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg. Expoziţia şi-a propus să atragă toate categoriile sociale şi are figuri din mai toate domeniile: sport, politică, religie, etc.

 

Prinţesa Diana

Indira Gandhi

 

 

În ceea ce priveşte Centrul Cultural „Reduta”, iată ce ne-a spus directorul interimar al acestei instituţii, prof. Ion Topolog-Popescu, recent numit în această funcţie. „Intenţionăm să accesăm câteva fonduri europene în special în două proiecte. Este vorba despre un festival al minorităţilor atât din ţara noastră cât şi din ţările vecine. De asemenea avem în lucru şi un alt proiect intitulat „Festivalul şanselor tale” pe care dorim să-l dezvoltăm în colaborare cu universităţile populare din Germania. Formaţiile de dans sportiv – copii, adolescenţi şi chiar adulţi – vor intra şi ele în câteva concursuri cu participare naţională şi internaţională. Formaţiile noastre corale şi de dansuri populare vor avea turnee în străinătate, iar prin schimb, formaţii străine ne vor vizita şi ele, în special cele din ţările unde merg şi formaţiile noastre. Până în iulie sperăm să dăm în folosinţă o sală expoziţională. Se va numi „Arcadia” este la subsol, un spaţiu mare şi foarte adecvat pentru tot felul de expoziţii. Va fi dotată modern, printre altele şi cu laboratoare foto.”

 

 

Ianuarie 2007

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”

 

Unul dintre cele mai elegante albume editate în Braşov a fost realizat recent de către Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” şi cuprinde lucrări de pictură şi grafică aflate în pinacoteca sa. Printre artiştii reprezentaţi remarcăm: Albert Sandor, Horia Mircea Asciu, Maria Badea Taflan, Ştefan Balint, Zina Blănuţă, Veronica Bodea Tatulea, Friedrich Bőmches, Iacob Brujan, Simona Cadar, Cristache Gheorghiu, Alexandrina Gheţie, Virgiliu Ionaşcu, Lukász Irén, Eftimie Modâlcă, Ştefan Mironescu, Sever Pădureanu, Helfried Weiss şi alţii.

 

      

Clic aici pentru evenimentele din august-decembrie 2006

 

Evenimentele lunii iulie 2006

  

Clic aici pentru evenimente mai vechi